Inici Actualitat Crítica literària: ‘Canteu, esperits, canteu’ de Jesmyn Ward

Crítica literària: ‘Canteu, esperits, canteu’ de Jesmyn Ward

0
COMPARTIR

Títol: Canteu, esperits, canteu

Autor: Jesmyn Ward (DeLisle, Mississipí, 1977)

Traducció: Josefina Caball

Editorial: Edicions del Periscopi

Any: 2018

Pàgines: 312

Llengua: català

Preu: 19,90 €

Sinopsi: En Jojo és un nen mestís que viu amb els seus avis i la seva germana. La seva mare és una dona absent que té visions del seu germà mort i que viu perdudament enamorada del seu marit, que compleix condemna a la presó del comtat. Quan ella s’assabenta que està a punt de ser alliberat, decideix agafar els seus dos fills i emprendre un viatge introspectiu i salvatge que els obliga a relacionar-se per primera vegada com a família. A la presó, en Jojo es troba en Richie, un noi amb qui descobreix el llegat de l’esclavitud però també la importància de la reconciliació amb el passat. Amb un llenguatge ric i musical Jesmyn Ward ens ofereix una road movie literària imponent que parla des dels marges. Canteu, esperits, canteu és l’últim text de l’única autora premiada dues vegades amb el National Book Award.

Crítica literària (Núria Martínez): ‘Canteu, esperits, canteu’ és un llibre de personatges. La trama té la importància de ser el vincle que es condueix fins als protagonistes de la història. És una novel·la que ens parla sobre la família, d’amor i d’addiccions; tot envoltat per una atmosfera carregada de realisme màgic i espiritualisme. Una història explicada per tres narradors: en Jojo, la Leonie i en Richie

A en Jojo el  coneixerem el dia del seu tretze aniversari. És un noiet mulat, fill de mare negre i pare blanc, criat pels avis materns —en Pa i la Ma, greument malalta— que adora als seus avis i té un vincle molt especial amb la Kayla, la seva germaneta petita, que provocarà la gelosia de la Leonie.

La Leonie, s’embranca en un viatge en cotxe fins a la presó on és en Michael, l’amor de la seva vida. Amb ella aniran els seus fills. El viatge, que és l’excusa perfecta que Ward té  per presentar-os als personatges, està carregat de tensió, amarat d’ansietat i embolcallat de por. El lector pot sentir la claustrofòbia, la ràbia i l’enyorança que viatgen dins el vehicle. 

A través d’una successió d’analèpsies anirem coneixent les complexes relacions que hi ha entre tots els membres de la família d’en Jojo.

A en  Richie. El coneixerem quan la família arriba a la presó És el catalitzador  que farà possible la reconciliació del passat i el pressent d’en Pa, però no només d’ell… No puc dic gran cosa més sense d’estripar massa el contingut. Només que mereix la pena saber qui és i que representa.

Jasmyn Ward, amb una narració poètica, molt intensa i potent, ens presenta un seguit de personatges humans, creïbles, que creixen davant els ulls del lector; una atmosfera carregada, rural i decadent i un realisme màgic fosc i tenebrós. Tot i que la novel·la es situa en l’actualitat, hi ha moments que penses que et trobés llegint una història de fa segles. Les capes de racisme i violència resultants dels esdeveniments del passat llunyà es congelen sota la quotidianitat del present i esclaten constantment a la superfície, volent ser reconegudes.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments