Inici Actualitat Crítica literària: ‘Un mag de Terramar’ d’Ursula K. Le Guin

Crítica literària: ‘Un mag de Terramar’ d’Ursula K. Le Guin

0
COMPARTIR

Títol: Un mag de Terramar

Autor: Ursula K. Le Guin (Berkeley, 1929)

Traducció: Blanca Busquets

Editorial: Raig Verd

Any: 2020

Pàgines: 240

Llengua: català

Preu: 18,95 €

Sinopsi: En Ged és un nen que té una gran habilitat en les arts màgiques de Terramar, que s’articulen coneixent els noms veritables de les coses. El seu poder i ambició creixen, i el seu mestre decideix enviar-lo d’adolescent a l’escola de mags de Terramar. En Ged mostra grans habilitats a l’escola, però la vanitat i la rebel·lia no l’ajuden a adaptar-s’hi; és massa conscient que posseeix un gran poder. En un duel màgic per resoldre una discussió amb un company d’escola, en Ged allibera una criatura de la foscor que l’ataca i el persegueix. Creu que només pot fugir-ne i travessarà mitja Terramar per alliberar-se’n. Però de què fuig, en realitat?

Crítica literària (Núria Martínez): He de dir que la fantasia és un dels gèneres en els que em costa entrar. M’agraden les històries de mags i bruixes i poca cosa més. Sí que he de confessar que soc fan absoluta de Harry Potter, que he llegit totes les entregues de la saga. Que em va portar doncs a endinsar-me en les pàgines d’aquesta novel·la?, doncs les paraules d’en Neil Gaiman:’No podríem tenir un Harry Potter si no hagués existit l’escola de mags de Terramar’.

Mentre llegim ‘Un mag de Terramar’ anirem trobant similituds amb els llibres de J. K. Rowling : l’escola de mags, la rivalitat entre Ged i Jaspe, la solida amistat amb en Veça, poders obscurs que persegueixen al protagonista…,  però hem de pensar que Terramar va ser abans que Hogwarts

Le Guin va escriure les històries de Terramar a la dècada dels seixanta/setanta, quelcom que no podem obviar durant la lectura. Ella és la precursora d’aquest tipus de llibres i aventures, els que han arribat després s’han nodrit dels seus escrits.

Terramar és un món essencialment aquàtic; on els mars guanyen la partida a les terres. Els seus habitants poblen un immens arxipèlag en meitat d’un vast oceà del qual no es coneixen els límits. En una d’aquestes illes, a Gont, neix el protagonista d’aquesta història, en Ged a qui tothom anomena Esparver. Un jove força curiós amb unes habilitats que el portaran fins a Roke, a l’escola de mags, per començar el seu aprenentatge. Una ombra fosca i misteriosa voldrà apoderar-se de l’Esparver, que es veurà abocat a una lluita sense quarter per intentar derrocar a les forces obscures.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments