Inici Actualitat Crítica literària: ‘El teu gust’ d’Isabel-Clara Simó

Crítica literària: ‘El teu gust’ d’Isabel-Clara Simó

0
COMPARTIR

Títol: El teu gust

Autor: Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943 – Barcelona, 2020)

Editorial: Bromera

Any: 2020

Pàgines: 306

Llengua: català

Preu: 19,95 €

Sinopsi: El teu gust és una gran història d’amor: la relació entre la protagonista i la Roser, que mor en un accident tràgic. Abans i després, hi ha la història dels altres amors que té la protagonista, amb diferents homes, amb gustos, interessos i preferències diverses. Per això la novel·la és, també, una història sobre els límits de l’individu en relació amb els altres, sobre la cultura i la creativitat, sobre el singular i el plural, és a dir, sobre tot allò que ens il·lumina i ens enganya i que, en definitiva, ens fa persones.

Crítica literària (Núria Martínez): ‘El teu gust’ és l’última novel·la de la Isabel-Clara Simó. Quan el procés d’edició va començar, ja sabien que tenien el temps en contra, però pensaven que l’autora encara seria a temps de veure la seva última obra a les llibreries. Dissortadament no va ser així i Bromera la va publicar, de manera pòstuma, dos mesos i escaig després de la mort de l’escriptora. Ho explica molt bé Gonçal López, l’editor, en una nota que tanca el llibre.

La protagonista, de qui no sabrem el nom en cap moment, ens narra la seva història en primera persona i ho fa a través de les diferents relacions amoroses que té i de com aquestes la veuen a ella, que pensen, diuen i opinen de la seva persona. A més hi afegeix la manera com ella mateixa es descriu i es veu al llarg del temps. Hi ha molts moments que et sembla que sents parlar a la mateixa Isabel, que el que ens relata no deixa de ser fragments de la seva vida i segons he llegit, el seu editor va manifestar que ‘la mateixa Isabel em va dir que remarquéssim aquestes picades d’ullet autobiogràfiques’.

La novel·la és un cant a l’amor en el sentit més ampli de la paraula; a l’amor entre dues dones: la protagonista i la Roser que perd la vida en un tràgic accident davant de la seva estimada; també les anteriors i posteriors històries d’amor que la protagonista manté amb diferents homes. L’amor pels llibres, per l’art, per la cultura i per la ciutat de Barcelona.

Ens parla de relacions amoroses i de la importància que tant el sexe com el vessant cultural tenen en elles.

Al llarg de les seves cent noranta-tres pàgines ens retrobem amb la peculiar veu de l’autora. La seva prosa delicada, quasi poètica en alguns moments, que llisca de manera suau davant els ulls del lector. Irònica, vorejant la irreverència en alguns passatges, brillant i seductora, com era la Isabel.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments