Inici Actualitat Com conviure amb les emocions

Com conviure amb les emocions

0
COMPARTIR

Molt habitualment parlem d’emocions positives i d’emocions negatives, però realment hi ha emocions bones i emocions dolentes? NO! Totes les emocions, tot i que no siguin sempre agradables, són necessàries, vàlides i molt importants.

Quines conseqüències pot tenir pensar que hi ha emocions dolentes? Si assumim que hi ha emocions que són dolentes, que només ens generen malestar, aquesta emoció perd el sentit: “Si he de patir per res, val més evitar sentir-ho”. 

Però, què passa quan t’estàs negant alguna emoció? Un exemple pràctic: t’ha passat mai que a vegades, quan et sents trist/a, acabes mostrant-te enfadat/da? En aquesta situació, realment necessitaries empatia, comprensió i amor, però acabes conduint a que les persones del teu voltant s’enfadin i creant una situació de conflicte. Aquí, la tristesa ha sortit en forma de ràbia i, per tant, no ha pogut complir la seva funció. 

Això pot tenir dues causes: per una banda, pot ser que jo sigui capaç de sentir l’emoció, però evito expressar-la; per tant, soc conscient de com em sento, però com que no m’agrada, dissimulo. D’altra banda, es pot evitar tant l’emoció, que no em permeto ni sentir-la; i, per tant, m’és molt més difícil comprendre’m i ser empàtic/a amb mi mateix/a. 

Per saber si estic negant alguna emoció, pot ser interessant plantejar-me com s’ha viscut a casa meva l’expressió de la ràbia, la tristesa, la por… es validen i es permeten aquestes emocions a casa? Què em provoca veure a algú quan està trist, enfadat o quan té por? 

Com començar a revertir-ho? El primer pas és comprendre i acceptar que totes les emocions són útils, vàlides i necessàries i tenen una funció específica, ens informen i ens serveixen d’alarma per quan hi ha alguna cosa que no està al seu lloc.

Un cop hem acceptat que TOTES LES EMOCIONS SÓN VÀLIDES, els tres passos més bàsics, i a grans trets, són IDENTIFICAR l’emoció que estic sentint, ASSUMIR-LA i validar que està bé sentir-me així, hi tinc dret i que puc GESTIONAR-LA. 

Per poder seguir aquests passos, puc utilitzar preguntes com les següents: com em sento? Què és el que em fa enfadar més de la situació? Què és el que em fa més por? Què és el que em provoca més tristesa? Què em demana aquesta emoció? Què necessito realment? Puc fer alguna cosa per mi? 

Començar a treballar en la pròpia gestió emocional és una molt bona manera de començar a treballar l’amor cap a nosaltres mateixos/es. 

*La imatge està extreta de la pel·lícula Inside out (Del Revés), on s’explica de forma molt gràfica i divertida, la funció de cada emoció! Us la recomano, val la pena!

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments