Inici Actualitat Crítica literària: ‘Mar d’estiu’ de Rafael Nadal

Crítica literària: ‘Mar d’estiu’ de Rafael Nadal

0
COMPARTIR

Títol: Mar d’estiu

Autor: Rafael Nadal (Girona, 1954)

Editorial: Univers

Any: 2020

Pàgines: 224

Llengua: català

Preu: 18,5 €

Sinopsi: En Mar d’estiu, Nadal ret homenatge a la mar de la seva infància i joventut en un llibre dividit en tres parts. A la primera, l’autor parla de perquè la Mediterrània, què és i quin significat té el mar per a ell. En una segona banda, Nadal relata els seus viatges per diversos llocs del Mediterrani com Stromboli, Icària, Hidra o Portlligat. La descripció de cada un d’aquests espais l’acompanya el relat de les experiències, records i reflexions que li evoquen. En la tercera i última part del llibre, l’autor narra el retorn, una reflexió sobre l’experiència del viatge i el paper que ha tingut la Mediterrània en la història i el desenvolupament de la cultura occidental.

Crítica literària (Núria Martínez): Hi ha llibres que enamoren a primera vista. I això succeeix amb l’última obra de Rafael Nadal. Un llibre de mida petita (tretze per divuit, mida de fotografia) amb una imatge de portada que et transporta a una posta de sol a qualsevol de les illes greges, amb un tacte vellutat que convida acaronar-la; amb unes pàgines de presentació d’un color blau intens i un seguit de símbols marítims (des d’una barqueta a uns rems passant pel cavallet de mar) per separar les diferents escenes. En definitiva, el segell Univers, ens porta una edició molt acurada i bonica.

Però és que entrar en les seves pàgines es seguir gaudint d’aquesta bellesa, ara ja em forma de paraula escrita, les que surten de la ploma de l’autor. Rafael Nadal ens porta una mena de diari personal, llibre de viatges… Una barreja preciosa que traspua sentiments i sensibilitat. A l’autor no li dol mostrar-nos com s’emociona davant d’una situació, d’una explicació o d’un paisatge. I ho fa de manera que traspassa aquest sentiment al lector.

Amb unes descripcions quasi fotogràfiques, plenes de detalls, llum i sol. Uns escrits que van més enllà del paisatge i que ens acosta als perfums, la gastronomia, la literatura, els costums dels pobles i les gents de les costes mediterrànies. Tot explicat amb una prosa molt més poètica de la que en Nadal ens té acostumats; amb un lirisme enlluernador que mostra sentiments i emocions a flor de pell.

Nadal comença relatant-nos record d’infantesa al costat dels pares i germans. La descoberta d’un petit tros de mar, el Mediterrani que banya les costes de Palamós. Per després anar mostrant-nos u seguit de viatges que ha fet al llarg de tota la costa del Mare Nostrum, acompanyat de l’Anna, la seva esposa.

Reconec haver-me emocionat, i plorat, amb escenes com la de la parella de Stromboli que troba a faltar els fills; els avis i nets que només es veuen un cop a l’any i s’acomiaden fent ‘la rateta’ amb uns trossos de mirall o amb la interessant i commovedora visita que fan a Nicòsia la capital de Xipre.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments