Inici Actualitat L’escola Les Pinediques participa en un projecte internacional sobre escriptura creativa i...

L’escola Les Pinediques participa en un projecte internacional sobre escriptura creativa i inclusió social a primària

0
COMPARTIR

L’escola Les Pinediques de Taradell participa en un projecte europeu sobre escriptura narrativa i inclusió social a Primària, que està liderat per professors i investigadors de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic-UCC.

Aquest projecte internacional comptarà amb la participació de nens i nenes de 9 i 10 anys que crearan històries d’inclusió. Posteriorment serviran per desenvolupar una eina en línia oberta als centres escolars d’Europa com a resultat final. La intenció és donar suport als docents amb sessions formatives i amb recursos didàctics que permetin detectar conflictes i millorar actituds inclusives de l’alumnat a partir de recursos de l’escriptura creativa i de la narració digital.

Amb el nom de ‘Writing for Inclusion’ (WIN), el projecte està dotat amb prop de 130.000 euros. Per desenvolupar-ho, treballaran amb docents de l’Escola Les Pinediques de Taradell, que també és soci del projecte i on es durà a terme una de les proves pilot.

També hi participen universitats i escoles d’Itàlia, Hongria i Ucraïna. En concret, la Università Degli Studi Di Firenze (Itàlia), la Eötvös Lorand Tudományegyetem (Hongria), i la Poltava V.G. Korolenko National Pedagogikal University (Ucraïna), tres centres d’ensenyament superior cadascun dels quals compta amb una escola del seu àmbit territorial com a ‘partner’.

Eines audiovisuals perquè els infants creïn històries

WIN es desenvoluparà en tres fases. En el seu primer any, que ara comença, els esforços se centraran en dues direccions. D’una banda, es crearan els recursos i les eines, essencialment animacions disponibles en un entorn Moodle, amb què els infants crearan les seves històries d’inclusió. Per una altra banda, es formarà els mestres que, en una segona fase, acompanyaran els estudiants en les activitats d’escriptura creativa i inclusió a les aules.

Es tracta de deixar-ho tot a punt per a la segona fase, el primer trimestre del curs 2021-2022. Serà quan infants i mestres desenvoluparan el projecte i crearan les històries utilitzant les eines creades. A la biblioteca de recursos els infants hi trobaran animacions de nens fent accions concretes, objectes i fons. El punt de partida serà una situació problemàtica o controvertida que donarà el docent als alumnes. I a partir d’aquí, en grups reduïts utilitzaran les animacions per inventar una història col·lectiva amb una resolució que podrà ser més o menys positiva.

Els resultats obtinguts es treballaran a diferents nivells. En primer lloc, els alumnes compartiran les històries amb el seu grup-classe per posar en comú els conflictes sorgits, acompanyats dels mestres i sota l’observació d’alumnes del grau en Mestre d’Educació Primària de la UVic-UCC, que també intervindran en el projecte. Posteriorment, totes les narracions es compartiran amb la resta de centres participants a través de la plataforma Etwinning i mitjançant grups focals. Finalment, el projecte WIN clourà amb una trobada a Vic el 2022, on es posaran en comú les conclusions del projecte, i amb la publicació de diversos articles científics.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments