Inici Actualitat Àngel Fabregat i Mariona Conde, guanyadors de la 18a edició del Premi...

Àngel Fabregat i Mariona Conde, guanyadors de la 18a edició del Premi Solstici

0
COMPARTIR

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell ha lliurat aquest dissabte la 18a edició del Premi Literari Solstici. Una de les grans novetats ha estat la recuperació de la categoria B o Juvenil. També, enguany, ha augmentat la dotació econòmica en la categoria C (adults), amb 500 euros pels primers premis i 300 pels segons. En aquesta edició s’han presentat un total de 135 treballs (1 de desqualificat): 77 entre la categoria A (Infantil) i B (Juvenil) dels quals 14 de poesia i 63 de prosa, i en la categoria C (Adults) s’han presentat 57 treballs, 36 en prosa i 21 de poesia.

Pel que fa als premis, el primer a entregar-se ha estat el Premi Jordi Capell (a infants fins a 12 anys). El primer premi de poesia l’ha guanyat Laia Reig amb ‘Un Sant Jordi Diferent, per la seva originalitat en la narració de la llegenda de Sant Jordi i posant com a protagonista i salvadora la figura femenina. I el primer premi en l’apartat de prosa ha estat per Laia Serdà amb ‘El passat de l’Emili, pel relat ben cohesionat que juga entre la realitat i fantasia i ens transporta a un espai natural diferent. Els guanyadors s’han emportat un lot de llibres.

En la categoria B Juvenil (joves de 13 a 17 anys), el guanyador de poesia ha estat Jofre Cedó amb ‘Sota els xiprés, pel seu llenguatge poètic molt elaborat per tractar el tema existencial. I el guanyador en prosa ha estat Pol Pérez amb ‘Camins de cendra, per la utilització d’un llenguatge precís i poètic i acompanyar el protagonista a complir les últimes voluntats del seu pare. Igual que en la categoria anterior, els premiats han obtingut un lot de llibres.

Finalment, s’han entregat els premis en categoria C (adults a partir dels 18 anys). En poesia, el segon premiat amb 300 € ha estat Mercè Casellas amb ‘Camins d’enyorança, pels seus poemes profunds amb bona construcció i bon ús del llenguatge. I el guanyador del primer premi, valorat amb 500 €, l’ha aconseguit Àngel Fabregat amb ‘Terra de pors, pel recull de reflexions amb imatges contundents i clares sobre detalls quotidians, sovint invisibles, com pot ser una sopa per a un indigent o la taca d’humitat que deixa l’aigua que regalima per una paret.

I en prosa, el segon premiat, amb 300 €, ha estat Montse Dilme amb ‘Arrels, per la construcció d’un relat ben lligat i amb un estil de recurs sòlid i treballat que juga amb dos temps diferents de forma pulcra mantenint l’interès i la tensió fins al final. I el primer premi, amb un valor de 500 €, l’ha guanyat la taradellenca Mariona Conde amb ‘La Flama, per tocar temes tan universals i antics com la recerca de l’amor i la necessitat d’estimar, fent-ho amb una prosa moderna i context actualíssim sense renunciar a un estil ambiciós i arriscat.

Cada premiat ha rebut un gravat original de l’artista taradellenc Jesús Ramos. L’entrega de premis també ha comptat amb l’actuació musical de la violinista Coloma Bertran. Un dels moments més emotius de l’acte ha estat el sentit homenatge dedicat a Roser Capell, que va morir el passat 24 de març. Una persona molt vinculada al poble de Taradell i al premi, ja que des de l’any 2014 el premi juvenil porta el nom del seu marit Jordi Capell, una persona que com la Roser, estimava molt la cultura del poble.

El jurat en aquesta edició incorporava a Marta Ramírez i Aniol Florensa; a més de Carme Bayot, Rosa Codina, Montse Morcillo, Jesús Ramos, Àlex Riera i Lluís Rovira. L’acte també ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, Mercè Cabanas; l’escriptor, Antoni Pladevall; el representant d’Òmnium Cultural Osona, Pep Castañé; en representació de la familia Capell, Josep Capell; i la regidora de Cultura, Míriam Martínez.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments