Inici Actualitat Crítica literària: ‘La teoria del gall’ de Margarida Aritzeta

Crítica literària: ‘La teoria del gall’ de Margarida Aritzeta

0
COMPARTIR

Títol: La teoria del gall

Autor: Margarida Aritzeta (Valls, 1953)

Editorial: Llibres del delicte

Any: 2020

Pàgines: 275

Llengua: català

Preu: 17,50 €

Sinopsi: La mare de la inspectora Mina Fuster ha desaparegut. Després de setmanes sense contacte amb ella, quan la inspectora descobreix que la mare fa dies que no hi és a casa pensa que es tracta d’un nou afront de la vella. Però tot sembla indicar que la desaparició no és voluntària.

Entre baralles de galls, estafadors de baixa estofa i personatges estranys, la mare de la Mina busca recuperar un passat llunyà mentre la inspectora comença a valorar un present que fins ara no ha apreciat com cal. Potser el seu futur dependrà del retorn de la mare.

Crítica literària (Núria Martínez): ‘Teoria del gall’ és la quarta entrega de la saga de la inspectora Mina Fuster.

Després d’una forta esbatussada que acaba amb la Mina marxant de casa la seva mare donant un fort cop de porta; la inspectora i la seva progenitora es passen setmanes sense saber res l’una de l’altre, fins al moment que la Mina s’assabenta que la seva mare ha acomiadat a l’Elena, la persona que la cuidava i que a més és la dona del sergent Serra. La mare de la inspectora ha marxat de casa seva deixant tots els mobles tapats amb llençols, el que fa preveure una llarga estança fora, Ningú sap on pot haver anat després de deixar Cambrils.

Però aquest no serà l’únic mal de cap de la Mina, ja que per altra banda el seu equip està investigant el cas d’un home que va deixant bosses amb restes humanes d’una dona, al llarg de tota Europa.

El lector, a més, assistirà al món de les baralles de galls: des de la cria, a les apostes, a les màfies que hi ha en aquests espectacles il·legals a casa nostra (però no a tot l’estat espanyol).

Coneixerem uns personatges nous, tots ells amb una força extraordinària, però entre els quals cal destacar a la Martina, la nana d’ulls violeta que roba al cor al lector amb la seva truculenta història, un personatge que vol aparentar fredor però que emana tendresa. O en Ramon, escultor, immers en el fosc món de les baralles de galls; un personatge que pot prendre certa rellevància.

A més a més, la Margarida Aritzeta, recupera, encara que només sigui testimonialment, a un dels personatges que més va calar amb mi: l’Onclo Gros i a la Charo, la meva assessora fiscal preferida, (veieu Rapsòdia per a un mort)

I l’aparició del sotsinspector Vidal. Un bonic homenatge al seu creador, l’enyorat Jordi Tiñena.

Ens trobem davant l’entrega més fosca de la Mina Fuster, on la violència és més explicita que mai, tant amb les persones com amb els animals (galls). On la implicació personal de la inspectora és més visible, ja ho va començar a ser en l’anterior novel·la, però aquí encara s’aguditza més al tractar-se de la desaparició de la seva mare amb qui la relació sempre és força complicada.

Margarida Aritzeta posa sobre la taula temes tan escabrosos com la pederàstia, els abusos sexuals, la discriminació de les persones pel seu físic; la incomprensió de l’homosexualitat d’un fill. I ho fa fent servir un llenguatge adient, dur quan ho ha de ser i suavitzant-lo quan cal.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments