Inici Actualitat Crítica literària: ‘Si saps caure, t’alçaràs’ de Salvador Balcells

Crítica literària: ‘Si saps caure, t’alçaràs’ de Salvador Balcells

0
COMPARTIR

Títol: Si saps caure, t’alçaràs

Autor: Salvador Balcells (L’Espluga de Francolí, 1946)

Editorial: Meteora

Any: 2020

Pàgines: 272

Llengua: català

Preu: 19 €

Sinopsi: Emili Espinosa, comissari ara a Montblanc, comença a investigar la mort per caiguda a la Serra de Prades de Laura Fallares, una dona que, minuts abans de precipitar-se, assegurava tenir proves de la culpabilitat del químic Eduard Gómez Luera, acusat de la mort de la seva dona i pendent de judici.

El cas Gómez Luera, que ha deixat estupefacta i dividida la comunitat mèdica, pren tot el protagonisme i, per indicació del comissari Espinosa, la investigació és traspassada a Barcelona perquè la sergent Pilar Surroca, fidel col·laboradora seva, se’n faci càrrec juntament amb els seus superiors de la comissaria de les Corts.

La vida de Pilar Surroca, a partir d’aquest fet, comença a complicar-se enormement. La sergent ha de fer front a circumstàncies molt estranyes en l’edifici del Poble-sec on viu, la seva manera de dur la investigació topa constantment amb la jerarquia policial i els seus avenços en el cas Gómez Luera provoquen més dubtes que aclariments. Sobretot quan descobreix una trama de metges disposats a moure’s literalment entre la vida i la mort.

Sempre amb el consell d’un Emili Espinosa clarament tocat per l’edat i per l’últim cas que va haver de resoldre, la sergent Pilar Surroca creixerà com a policia, tot i que n’haurà de pagar un preu altíssim.

Crítica literària (Núria Martínez): Espinosa no és un policia heroic, més aviat al contrari i desprès del successos del seu penúltim cas ‘Procés enverinat’ i una mica empès per la Cinta, la seva dona, decideix acceptar la destinació de Montblanc i establir-se a l’Espluga de Francolí, deixant la comissaria de Tarragona i el pis on vivien a Torreforta. 

Comença a investigar la mort  per caiguda a la Serra de Prades de Laura Fallares, una dona que assegurava tenir proves de la culpabilitat del químic Eduardo Gómez Luerna, acusat de la mort de la seva dona i pendent de judici on Laura era un dels principals testimonis. Quan la investigació es traspassada a Barcelona, Espinosa aconseguirà que la sergent Pilar Surroca, fidel col·laboradora seva a Tarragona i que va demanar el traslladat a Barcelona al mateix temps que ell va deixar la comissaria, se’n faci càrrec sota les ordres dels seus superiors a la comissaria de les Corts.

Per altra banda, Pilar es trasllada a viure a un edifici del Poble Sec, a prop de casa els pares, on comencen a succeir una sèrie d’estranys successos que faran que la sergent tingui la mosca darrera l’orella.

Així anirem seguint paral·lelament  les dues histories: la investigació que es du a terme per esclarir la mort de Laura Fallares i la possible culpabilitat de Gomez Luerna en la mort de la seva dona i els sorolls nocturns i les anades i vingudes nocturnes al edifici on viu Pilar.

Salvador Balcells posa sobre la taula temes tant delicats com la violència de gènere, o el bulling immobiliari.

Tot i que en aquest cas el paper d’Espinosa es merament secundari i qui agafa el protagonisme és la sergent Surroca, seguirem sabent del sostinspector i la seva vida familiar; al temps que veurem créixer a la Pilar.  Al principi en va fer una mica de por aquest relleu de protagonistes i vaig témer trobar a faltar al carismàtic Espinosa. Balcells ha fet una molt bona feina i si que és cert que quan el sostsinspector entra en joc penses t’adones que fa estona que no sabies d’ell i sents nostàlgia del valencià sorrut, però el cert es que al llarg de la trama, mentre veus actuar a Pilar, tossuda i decidida, digna alumna del millor mestre, no trobes a faltar a Espinosa

Coneixem a nous personatges, noves relacions entre companys de feina, nous escenaris… I assistim a la gran evolució de la sergent Pilar Surroca com a personatge, sabrem més d’ella a tots nivells i poc a poc s’anirà fent un lloc al nostre cor.

Espero, però que Espinosa no ens deixi definitivament i encara que només sigui com a mosso retirat el veiem treure el nas en els propers casos de la Pilar. El relleu d’Emili Espinosa no podia ser més gratificant per al lector.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments