Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell donarà 90.000 euros en ajuts a comerços i autònoms...

L’Ajuntament de Taradell donarà 90.000 euros en ajuts a comerços i autònoms que hagin patit per la Covid-19

5
COMPARTIR

El ple de l’Ajuntament de Taradell va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern d’ERC i l’oposició de Junts per Taradell obrir una línia d’ajuts i subvencions a comerços i autònoms que van haver de suspendre la seva activitat de forma obligada arran de l’estat d’alarma. En total es donaran 90.000 euros.

Els ajuts es podran començar a demanar a partir del 29 de juny i els tràmits es podran fer presencialment a les oficines de l’Ajuntament o per via telemàtica amb signatura electrònica. Els ajuts contemplen dues línies. Una específica per a comerços o establiments oberts al públic i, com a mínim, cada beneficiari rebrà 500 euros per paliar la part de l’IBI o l’import del lloguer i part de la taxa d’escombraries que no s’ha pogut reduir i que han hagut de suportar durant les setmanes que no van poder obrir. En aquesta línia no s’hi podran acollir comerços de productes essencials, ja que durant el confinament van poder obrir les portes.

La segona línia d’ajuts beneficiarà, amb un mínim de 400 euros, a autònoms afectats també per l’estat d’alarma. Cal destacar que l’ordre de tramitació de tota la documentació determinarà els beneficiaris i, en cas d’esgotar els 90.000 euros, els sol·licitants que no s’hi puguin acollir tindran preferència si es fa una segona convocatòria d’ajuts. La regidora d’Hisenda, Núria Arau, va destacar que “no podem salvar ningú, però sí donar una petita ajuda”. L’alcaldessa, Mercè Cabanas, va recordar que l’ajuntament no té superàvit, però  “donem una mica d’estímul i per primera vegada l’ajuntament dona ajudes directes”.

300.000 euros per fer front a la Covid-19

Durant el ple també es van aprovar dues modificacions de crèdit i canvis de partides que s’han realitzat per poder fer front a les despeses i mesures preses per afrontar la pandèmia. L’Ajuntament ha destinat 306.000 euros a mesures contra la Covid-19, gràcies a ampliar l’endeutament i canviar el destí d’alguna partida de crèdit, com la reservada per la Ronda Montserrat. En aquest sentit, el regidor d’Urbanisme, Joan Canó, va apuntar que no té sentit guardar els diners reservats a la Ronda en un moment excepcional produït per la Covid-19, ja que la Ronda no es pot construir a curt termini i cal primer exectuar el Pla parcial (es guarda una partida de 80.000 euros). Santi Estragués, portaveu de Junts per Taradell, va mostrar-se partidari de canviar la finalitat del crèdit i fer front a la Covid-19, però va apuntar que quan es faci la ronda “es tingui previst que caldrà un nou endeutament”.

Els diners destinats a fer front a la pandèmia han servit per afrontar despeses com els 123.000 euros assumits per l’Ajuntament per pagar nòmines dels treballadors de l’EAS durant l’estat d’alarma, ja que a l’empresa gestora no se li va acceptar un ERTO. També s’ha compensat el percentatge de nòmines dels treballadors de les fundacions de L’Arpa i de l’Escola bressol la Xarranca, que van presentar un ERTO i només rebien el 70% de salari.

Al mateix temps, també s’han activat ajuts socials, conjuntament amb la Mancomunitat La Plana, per a treballadors no autònoms en situació d’ERTO que han patit els efectes de la Covid-19. Es tracta d’ajuts indirectes, ja que serveixen per pagar subministraments, lloguers o aliments. Aquests ajuts es poden tramitar a través de l’Ajuntament de Taradell.

Finalment, també s’han donat ajuts als casals d’estiu del Club Parc d’Esports i l’escola El Gurri perquè les inscripcions siguin més barates. Santi Estragués va mostrar el suport als ajuts, però va matisar no entendre la diferència de percentatges entre subvencions a cada casal i no igualar la quantitat que rep cada família. El regidor d’Educació, Lleïr Pladevall, va explicar que els ajuts s’havien fet valorant la casuística de cada casal i fent una “discriminació positiva” amb el casal d’El Gurri per les seves peculiaritats d’espai i desplaçament i perquè “persegueix els objectius en el si d’una escola pública” i en ser el primer cop “donar una empenta”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

5 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
MR
MR
20 juny 2020 11:53

Crec que el casal impulsat per l’Ajuntament, es va fer públic quan molts dels pares ja teníem apuntats els nens a d’altres casals que es van oferir al poble, i que en un primer moment, semblava que seria l’únic que hi hauria, amb places limitades, i senties la necessitat de córrer a fer la inscripció si no volies quedar fomut.

No trobo just, que una setmana més tard, surti un casal a meitat de preu, calia poder valorar les opcions que s’oferien al poble, i no ens heu donat la possibilitat de fer-ho.

Bel Baucells
Bel Baucells
19 juny 2020 19:50

Dieu que s’han donat ajuts al Parc d’Esports per fer el casal i això no és cert, els ajuts s’han donat a les families per portar els nens al casal, tot i que una ajuda del 10%, no sé si es pot considerar de molta ajuda, en el millor dels casos es de 7€ per setmana. Si fos del 40% com la del Casal del Gurri la cosa ja canvia, (els hi surt el casal a 22,50€ per setmana) o com la del Casal Municipal que paguen 30€ per setmana i això vol dir que està també subvencionat com a… Llegeix més »

tiquis miquis
tiquis miquis
19 juny 2020 19:39

Us heu oblidat de comentar la subvenció al casal municipal. Si el casal costa 30 euros, la subvenció minimament ha de ser de 30 euros per infant. O els números no surten i menys quan s’ha donat la gestió a una empresa externa.

Joan
Joan
19 juny 2020 13:17

Els autònoms que treballen per les fundacions no han vist ni un duro ni cap mena de compensació. Com s’entén això ajuntament?

Maria
Maria
19 juny 2020 22:44
Reply to  Joan

Com afectada em sento molt indignada! Quina diferència hi ha dels pares del gurri als del parc d’esports. Em sembla que tots paguem els mateixos impostos, impresentable! El casal de l’Ajuntament realment si van fer questionaris a la població haurien d’haver fet un casal a l’Agost.