Inici Actualitat Una associació taradellenca es dedica al rescat d’animals abandonats a Taradell

Una associació taradellenca es dedica al rescat d’animals abandonats a Taradell

0
COMPARTIR

Veu Animal de Taradell és una associació sense ànim de lucre nascuda a Taradell amb la finalitat de rescatar els animals que es troben perduts o sense sostre al poble. L’associació està formada per sis taradellenques: la Meritxell Soler, la Marta Bayés, la Mireia Balcells, la Dúnia González, la Carme Puig i la Núria Vilaró. Totes elles van iniciar aquest projecte el febrer del 2019, tot i que uns mesos abans ja es van iniciar les primeres trobades.

La seva tasca principal és controlar i alimentar a totes les colònies felines de Taradell amb l’objectiu de trobar una família d’adopció per a tots aquells gats que siguin aptes per viure en cases. En el cas dels gossos, quan es troben abandonats se cerca a un propietari a través de les xarxes socials.

Segons Meritxell Soler, es va decidir iniciar aquest projecte perquè consideraven que hi havia molt descontrol de gats i moltes persones que alguna vegada havien trobat animals abandonats. Sobre la falta o no d’organismes que desenvolupin una funció semblant explica que “sabíem de l’existència de la gatera i en anar-hi vam veure el descontrol i la seva posició, que implica perill pels gats i també per les persones pel fet d’estar tan a prop de la carretera. Llavors vam decidir que havíem d’actuar d’alguna manera”.

El principal objectiu de Veu Animal és el benestar de totes les colònies felines que existeixen a Taradell, establir un control del seu estat de salut, evitar-ne la sobrepoblació i rescatar tots els gats que siguin sociables del carrer. Uns dels grans mèrits aconseguits fins al moment per l’associació és l’acord amb l’Ajuntament per l’ajuda en el control de totes les colònies, tot i que ells duen a terme la missió de capturar els gats, portar-los al veterinari i un cop esterilitzats tornar-los al lloc d’origen.

Tot i això, un dels principals reptes de l’associació, encara pendents, és el fet d'”ubicar la gatera a un altre punt més apartat de la carretera i més tranquil pels gats”, puntualitza Soler. Tot i reconèixer que la infraestructura està en bones condicions, considera que no és el lloc idoni, ja que molts gats són atropellats per la proximitat amb la carretera. D’altra banda recorda que “el servei de carreteres ens ha fet saber que la gatera no pot estar allà ubicada, per la qual cosa, esperem amb l’Ajuntament trobar una solució aviat”.

Trobar famílies acollidores

Des dels inicis, Veu Animal de Taradell ha aconseguit trobar família per a gairebé 40 gats i 1 gos. Tot i la gran tasca realitzada fins al moment, Meritxell Soler afirma que encara queden molts animals més. Sobretot, en el cas dels gats, reconeix que és difícil especificar una xifra exacta perquè n’hi ha que es desplacen molt i no els poden ubicar. En general, calcula que la xifra total s’apropa als 70 gats al carrer, alguns molt petits, ja que aquests últims mesos algunes gates han parit. A més, reconeix que “som conscients que sempre hi haurà gats al carrer i no pretenem pas el contrari, però sí que volem que estiguin sans i ben alimentats. A vegades ens trobem amb gats amb unes condicions precàries“.

Protocol d’actuació

El procés que segueixen quan identifiquen que hi ha una mascota abandonada és trucar els agents de la Guàrdia Municipal perquè facin la lectura del xip. Tot seguit, envien l’avís al seu grup de WhatsApp i ho publiquen a les xarxes socials. Sí l’animal té xip, els agents es posen en contacte amb el propietari. En cas que no en portin, els traslladen a la gàbia municipal per esperar si el propietari els reclama. A més, en el cas dels gats, si no els identifiquen de cap colònia els porten d’acollida. En cas de trobar algun tipus d’ocell, moltes vegades ferit, es posen en contacte amb els Agents Rurals perquè el vinguin a buscar.

Amb tots aquells animals que no troben els seus propietaris se segueix el següent protocol. En el cas dels gossos, després d’unes hores d’estar a les dependències municipals, es traslladen a la protectora d’animals (sempre que en aquest marge de temps no es trobi alguna casa adoptiva). Pel que fa els gats, no s’acostumen a enviar-los a la protectora per la gran quantitat de felins que ja hi ha. Per aquest motiu, sempre intenten trobar-los una acollida o adopció com més aviat millor. Meritxell Soler explica que, fins al moment, sempre, en el cas dels gats, han trobat una sortida. També deixa clar que no es deixen en alguna de les colònies perquè “és impossible adaptar un gat foraster a una colònia, ja que en cada una d’elles hi ha els seus gats “alfa” i aquests no accepten desconeguts. A més, no tenim cap colònia que estigui tancada, la qual cosa vol dir que ràpidament perdríem de vista el gat”.

A l’associació existeix una gran xarxa de voluntaris, a banda de les principals responsables, que fan diferents funcions com alimentar a diferents colònies o alguns ofereixen casa seva quan necessiten acollides de gats perquè no poden estar més al carrer (moltes vegades malalts i que necessiten cures). D’altra banda, disposen d’un grup Teaming (eina per gestionar recaptacions per causes socials) que els ajuda a cobrir algunes despeses de cures o menjar. Totes les persones que hi col·laboren fan una donació d’1 euro al mes que ajuda a pagar algun medicament o alguna cura veterinària.

A més, tot i no col·laborar-hi directament, tenen contacte amb altres associacions de la comarca amb més experiència que els donen suport i els ajuden quan és necessari. La seva gran activitat es concentra a través de les xarxes socials, tant a Facebook (Veu Animal de Taradell) com a Instagram (@vataradell). A més disposen d’un grup de WhatsApp obert a tothom on comuniquen incidències i demanen ajuda quan en necessiten. També tenen un correu electrònic: vanimaltaradell@gmail.com o es pot trucar al telèfon 662500848.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments