Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell incrementa el valor de les multes per als qui...

L’Ajuntament de Taradell incrementa el valor de les multes per als qui facin malament la recollida de residus porta a porta

0
COMPARTIR

L’Ajuntament de Taradell ha celebrat aquest dijous al vespre un ple municipal, de nou, presencial. I ho ha fet amb mesures de seguretat, ja que tots els regidors estaven asseguts en les cadires habilitades pel públic i a certa distància. A la mesa presidencial només hi havia l’alcaldessa, Mercè Cabanas, el portaveu de l’oposició, Santi Estragués, i el regidor d’Urbanisme, mobilitat i sostenibilitat, Joan Canó, ja que en principi eren els únics que havien de parlar.

A banda d’aquesta mesura extraordinària, el ple ha servit per aprovar la modificació de l’ordenança reguladora de la recollida de residus municipals de Taradell. Sobretot, es modifiquen i s’actualitzen les sancions per fer malament la recollida, ja que es considerava que eren massa baixes i no realistes. L’anterior ordenança va ser aprovada el 2006.

Segons el regidor de Sostenibilitat, Joan Canó, l’anterior ordenança “era una mica confusa a nivell d’infraccions i era difícil saber quina sanció s’havia d’aplicar”. Tot i que ha reconegut que l’esperit no és sancionar, sí que ha explicat que “portem 6 o 7 mesos trobant diferents bosses d’escombraries a la via pública en papereres, a l’àrea aportació o al carrer… i després de la campanya informativa que vam fer, esperem que ara serveixi d’estímul i canvi de comportament d’una petita part, potser un 5% o 10%, que no participa del porta a porta i hem de buscar un incentiu perquè canviï aquesta mala praxi”.

Les infraccions i sancions

La nova ordenança, a banda d’actualitzar el redactat i també referir-se a residus industrials, classifica les infraccions en tres tipologies: lleus, greus i molt greus. Una infracció lleu, per exemple, pot ser dipositar els residus sense separar-los correctament per fraccions o deixar-los en punts de recollida diferents als identificats; treure els cubells a la via pública fora del calendari o en hores i llocs diferents als establerts; anar a tirar les escombraries en un altre municipi i no utilitzar el sistema propi del porta a porta; tirar els residus a les papereres de la via pública; no recollir de la via pública excrements dels propis animals domèstics o treure els residus orgànics en bosses no compostables, entre d’altres.

Com a infracció greu es considera fer un abandonament incontrolat de qualsevol tipus de residu que hagi produït un dany greu al medi ambient o malmetre papereres o altre tipus de contenidors, entre d’altres. I una infracció greu seria, per exemple, fer un abocament incontrolat de residus i que posi en risc greu la salut de les persones.

Les infraccions lleus se sancionaran amb una multa que anirà entre els 150 i els 300 euros. Les greus entre els 301 i 1.500 euros, i les molt greus des dels 1.501 als 3.000 euros. En l’anterior ordenança la sanció més cara era de 90 euros per lliurar residus no autoritzats o dipositar-los fora dels cubells homologats.

Recordem que a inicis de març l’Ajuntament de Taradell va iniciar una campanya per conscienciar i ensenyar a fer bé la recollida selectiva de residus a aquells veïns que no separen correctament les deixalles. Es tractava d’una iniciativa que tenia un objectiu pedagògic, i que al cap de dos mesos es començaria a sancionar qui encara no faci bé la recollida selectiva porta a porta.

L’ordenança també preveu que Taradell l’àrea d’aportació es converteixi en una àrea d’emergència amb contenidors de superfície per a totes les fraccions que es recullen amb el porta a porta, però només exclusiva per a casos jusitificats o població que no es pot acollir al porta a porta. Aquesta àrea estarà tancada i funcionarà amb control d’accés i identificació per als usuaris que estiguin habilitats i amb càmeres de vigilància.

El ple també ha aprovat el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima, que es tracta de prorrogar el Pacte dels Alcaldes contra el canvi climàtic que va començar el 2011. En aquest sentit, es tracta d’un document que contempla que fins al 2030 s’agafa el compromís de reduir fins al 40% els gasos d’efecte hivernacle i adaptar-se al canvi climàtic.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments