Inici Actualitat Crítica literària: ‘La favorita de l’Harem’ d’Andreu Martín

Crítica literària: ‘La favorita de l’Harem’ d’Andreu Martín

0
COMPARTIR

Títol: La favorita de l’Harem

Autora: Andreu Martín (Barcelona, 1949)

Editorial: Alrevés editorial

Any: 2020

Pàgines: 268

Llengua: català

Preu: 20 €

Sinopsi: Torna l’Harem del Tibidabo, el prostíbul modernista més luxós de Barcelona, amb la seves portes de roure, els vitralls heràldics i les gàrgoles de castell. Tot com sortit d’un conte si no fos perquè el regent del bordell, l’histriònic Emili Santamarta, es veurà submergit dins d’una trama on haurà de defensar innocents en una lluita entre policies corruptes i, sobretot, entre dos clans que volen fer-se amb el monopoli del tràfic d’armes i drogues de la ciutat: els De Santiago, perillosos i alhora sofisticats, i els Klein, comandats per dos despietats nans rodanxons de metre i mig, extremament cruels, que només cerquen venjança per la mort del seu estimat fill, el Delfí.  Un cop més, l’escriptor ens endinsa en una Barcelona violenta, fosca i sòrdida amb una galeria repleta de personatges estrafolaris, i tot plegat, com no podia ser d’una altra manera, farcit de l’humor àcid i corrosiu del seu protagonista principal, l’exagerat i teatral Mili.

Crítica literària (Núria Martínez): Torna l’Andreu Martín a crims.cat. Després d’iniciar la col·lecció amb ‘Història de mort‘; de presentar-nos el seu ‘Harem del Tibidabo‘ al número 34, de la magnífica ‘Tothom et recordarà‘, el mestre del negre; ‘El puto amo‘ com li diu la nostra estimada Anna Maria Villalonga , ens torna a deixar gaudir del seu personatge més histriònic i passat de voltes: l’Emili, Mili, Santamarta, regent de l’Harem i ho fa amb ‘La favorita de l’Harem‘.

Aquest cop l’acció no es centrarà dins de les parets del prostíbul modernista més luxós de Barcelona, sinó que ho farà fora del recinte, que només apareixerà puntualment. Però no el Mili o algunes de les seves col·laboradores —unes conegudes dels lectors, altres noves incorporacions— que seguiran jugant un paper important.

Emili Santamarta es veurà embolicat en una trama de corrupció policial, dins del cos de la Guàrdia Civil, i en les picabaralles entre dos clans mafiosos de la ciutat, els Klein i els De Santiago, que volen fer-se amb el tràfic d’armes i drogues de Barcelona. En Mili, com no pot ser d’altra manera en un personatge com ell, es veurà embolicat en un seguit de situacions a quina d’elles més extravagants i estrafolària.

L’Andreu ens torna a portar una obra hilarant amb uns personatges estrambòtics que arrencaran més d’una rialla en el lector, però no tot és superficial a ‘La favorita de l’Harem‘, ans al contrari! Aprofita la ben entesa per endinsar-nos a la Barcelona més violenta, fosca, corrupta i sòrdida que ens puguem imaginar.

Torna a ser el mateix Emili Santamarta, qui en primera persona, ens anirà explicant la trama, i el que no sap per què ell no hi és present, s’ho inventa i diu el que ell pensa que ha passat. El personatge creat per l’autor, tornarà a robar el cor del lector amb la seva manera de ser i comportar-se, inclús en les situacions més límits:

“Quan has de sortir de nit per fer una transacció clandestina amb uns gàngsters en un paratge poc transitat, una de les preguntes més importants és: què em poso?(pàg. 35)”

No només en Santamarta és un personatge peculiar, aquesta vegada l’Andreu Martín, la rodeja d’una sèrie de protagonistes que no és quedem pas enrere, com és el cas del matrimoni Klein, més coneguts com els Sambitos o els Gorditos, un dels clans mafiosos amb els quals en Mili se les haurà de veure.

Igual que va succeir a ‘L‘Harem del Tibidabo‘ no només ens parla de situacions tèrboles i sòrdides, entre les pàgines d’aquesta nova entrega també hi trobem: lleialtat, companyonia i amistat.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments