Inici Actualitat Crítica literària: ‘Mai Més’ de Susana Hernández

Crítica literària: ‘Mai Més’ de Susana Hernández

0
COMPARTIR

Títol: Mai més

Autora: Susana Hernández (Barcelona)

Editorial: Alrevés editorial

Any: 2020

Pàgines: 186

Llengua: català

Preu: 17 €

Sinopsi: Als barris perifèrics del Besòs i el Maresme i de la Mina, unes de les zones més conflictives de l’àrea metropolitana de Barcelona, hi conviuen joves adolescents amb ganes de menjar-se el món, famílies immigrants problemàtiques i taurons que volen controlar negocis il·legals. Un dels més rentables consisteix en ocupar habitatges a qualsevol preu per omplir-los de drogues i materials de dubtosa legalitat. Tant és així que per aconseguir-los estan disposats a amenaçar, coaccionar i, fins i tot, segrestar membres de famílies que els habiten. El que no saben és que una de les víctimes i protagonistes d’aquesta novel·la, la Laila, està disposada a fer tot el que calgui per protegir la seva família pakistanesa encara que s’hagi de pagar un preu molt alt.

Crítica literària (Núria Martínez): ‘Mai més’ és la segona novel·la en català de la Susana Hernández després d’haver publicat ‘Males decisions’ el 2017. Totes dues novel·les dins la col·lecció crims.cat de l’editorial Alrevès. I totes dues molt recomanables.

Aquest cop l’autora ens porta una novel·la força fosca, on posa en relleu uns dels grans problemes de la ciutat de Barcelona: els narcopisos, que ella situa als barris de la Mina, Maresme i Besos; i la problemàtica de moltes famílies immigrants que intenten sobreviure en una Barcelona que res té a veure amb la de les postals o els fullets d’agència de viatges, sinó que és un veritable territori comanxe.

Quatre són els protagonistes, en Musta, en Biel, la Rosa i la Laia, la vida dels quatre es va entrellaçant al llarg de tota la trama. Quatre personatges força diferents que conviuen
en els mateixos carrers d’un mateix barri marcat pel racisme, la xenofòbia i el tràfic de drogues amb un clar rebrot del tràfic i consum de l’heroïna. Un barri multicultural, on precisament el problema és aquest: la convivència de les diferents cultures i el xoc entre elles: xinesos, pakistanesos, musulmans, gitanos i catalanes, entre d’altres, lluiten per sobreviure —o poder millor dit, per malviure— al barri, fent el que faci falta per ser
considerat algú.

Serà un narrador omnipresent qui ens anirà relatant els fets al llarg dels set dies en què es desenvolupen. Tenim un primer tastet del diumenge 31 de juliol al vespre, dia culminant de la història, per després retrocedir sis dies, fins dilluns, i anar avançant dia a dia.

Abans deia que la Susana ens parla de temes tan actuals com els narcopisos a Barcelona, els problemes als quals s’enfronten els immigrants que arriben a la ciutat buscant el somni europeu i es troben amb una realitat molt diferent i molt menys agradable, o el retorn de l’heroïna als carrers de la ciutat, però a través dels quatre adolescents protagonistes també posarà sobre la taula unes altres problemàtiques: la baixa autoestima d’un d’ells, que sabent-se l’aneguet lleig intenta lluitar per ser el cigne,
però ni ho aconsegueix ni s’esforça gaire…; els problemes d’una persona amb discapacitat física que es mou amb cadira de rodes; els problemes generacionals entre pares i fills; la violència de gènere o haver de seguir els mandats d’un pare que només vol un casament amb qui ell considera oportú o lluitar per la persona que estimes tot i saber que no serà ben acceptada, entre d’altres.

Com sempre, la Susana ha creat uns personatges creïbles, no només els quatre protagonistes, sinó també tots els secundaris que els acompanya. Ha sabut posar el dia a la nafra dels problemes reals, per molt que vulguem fer veure que ja no existeixen, i ha sacsejat la consciència del lector.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments