Inici Actualitat Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell: “Tan aviat com puguem, farem un memorial...

Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell: “Tan aviat com puguem, farem un memorial per tota la gent que no ha pogut ser acomiadada com es mereix”

0
COMPARTIR

Taradell ha complert ja el primer mes de confinament per la situació d’emergència del Coronavirus. Quatre setmanes després que es tanquessin les escoles, continuen els esforços per fer front a la crisi des de tots els àmbits. L’Ajuntament de Taradell ha hagut d’activar diverses mesures i iniciatives, malgrat que els ens locals tenen poc marge d’actuació condicionats per la normativa catalana i estatal. Hem parlat amb l’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, per fer balanç.

L’alcaldessa destaca en primer lloc que “la resposta del poble ha estat molt positiva i cal agrair la responsabilitat majoritària perquè aquest confinament és molt dur, sobretot, pels nens, joves i avis”. Però recorda que no cal relaxar-se en el confinament, sobretot pensant en si dilluns des de Madrid aixequen el confinament total obligatori i es permet tornar a treballar a determinats sectors. Sobre aquest desconfinament comentem que molts sectors, per exemple, molts comerços porten quatre setmanes amb les persianes abaixades i, actualment, es donen situacions il·lògiques, tal com comenta l’alcaldessa: “Ara mateix és absurd, que un petit comerç on hi entra una persona no pugui obrir, i d’altres on n’hi van 20, sí”.

Pel que fa a dades, és un dels aspectes que es queixen tots els ajuntaments, que no disposen de dades fidels de l’afectació del Coronavirus entre la població i que tampoc es reben testos per detectar positius, més enllà dels que estan ingressats. A Taradell s’han produït diverses morts pel virus (entre elles 5 a la Residència) i també hi ha diversos casos positius (no concretem xifres perquè exactes no es tenen). Més enllà del número, Mercè Cabanas ressalta que aquest dijous la primera alta a l’Hospital Sant Jaume de Manlleu va ser d’un taradellenc ingressat de 86 anys. Pel que fa a la Residència Vilademany, explica que la situació s’està afrontant seguint tots els protocols sanitaris adequats i d’aïllament i que es disposa dels equipaments de protecció necessaris per aïllar els professionals que hi treballen.

Cabanas també destaca la notícia positiva que suposa la confirmació oficial que el consultori municipal continuarà obert, tot i que aquesta setmana en dues ocasions s’havia decidit des de la Generalitat tancar-los per redirigir personal a centres sanitaris. Al final no s’aplicarà la mesura.

Mesures després del confinament

Un dels aspectes en els quals ja treballa l’Ajuntament és en com reactivar el municipi després de la crisi i del confinament. De moment ja s’han posat sobre la taula algunes mesures a nivell d’impostos que s’estan parlant amb els regidors de l’oposició “perquè creiem que és una qüestió de poble i ha d’estar el més consensuat possible”. A nivell comercial, per exemple, s’estan estudiant algunes mesures per promocionar els establiments del poble quan puguin obrir després del confinament.

Mercè Cabanas també posa de relleu que “caldran molts esforços per treure diners, canviar prioritats i mirar cap on destinem els recursos per mirar d’ajudar a tothom que ha quedat afectat”. Així, ja s’està estudiant promoure petites obres municipals per poder reactivar petites empreses i professionals autònoms.

Pel que fa a la celebració d’actes, activitats o, per exemple, la Festa Major d’estiu després del confinament, l’alcaldessa assegura que és massa d’hora per decidir, i encara no saben res ni s’ha decidit res. “No ho sabem. El que sí tenim segur és que, tan aviat com poguem, farem un memorial per tota la gent que no ha pogut ser acomiadada com es mereix” i afegeix que també “fer una festa del comerç, sempre protegint la ciutadania”.

Mesures adoptades fins ara

Durant aquest primer mes de Coronavirus des de l’Ajuntament s’ha intentat cobrir les necessitats dels sectors més vulnerables, tot i que els ens locals estan limitats per un marc jurídic (la Llei de bases del Règim Local), que determina quines competències sòn pròpies i exclusives i quines (previ tràmit administratiu) poden ser assumides però amb molts filtres. La limitació també ve a l’hora de fer despesa des del 2012 a través l’anomenada ‘regla de la despesa’. Això fa que si tens superàvit pressupostari aquest no es pot destinar a polítiques locals (obres, contractació de personal, enfortiment de serveis socials) i, si tens endeutament, encara tens més limitacions (en aquest cas, Taradell ara mateix també ha de complir un pla econòmic financer).

Tot i així, s’han lliurat, amb l’ajut dels agents de Protecció Civil, les targetes moneder de la Generalitat per donar continuïtat a les beques menjador, a través de l’estructuració de la xarxa de voluntariat s’han fet arribar dossiers escolars als alumnes que no disposen de tecnologia o internet, o s’han fet trucades als taradellencs majors de 80 anys per ajudar-los en compres o qüestions quotidianes. La Mercè destaca que “ens hem adonat que encara hi ha un bon engranatge de veïnatge i tothom té algú que l’ajuda”.

L’Ajuntament també ha habilitat el telèfon de les oficines municipals perquè estigui disponible les 24 hores del dia amb la implicació també dels guàrdies municipals que “han hagut de fer serveis de tot tipus, des d’anar a la farmàcia, porta un llorer…”. En aquest sentit, també es va posar en marxa un apartat web informatiu de seguiment del Coronavirus o un nou canal de telegram. A nivell impositiu (tot i que els impostos venen marcats per normativa estatal o catalana), s’ha ajornat el pagament de l’impost de vehicles o s’han deixat de cobrar taxes que sí depenen de l’Ajuntament com les de l’EAS, l’escola bressol i l’escola de música i Arpa. Al mateix temps, s’ha reduït la taxa de residus a comerços, restauració i empreses que han hagut de tancar pel confinament. I des de fa algunes setmanes es potencia la neteja viària amb desinfecció de les zones més transitades del poble.

El dia a dia de l’Ajuntament

Malgrat la situació excepcional que es viu, a l’Ajuntament de Taradell el dia a dia s’està afrontant amb normalitat, tot i que en quant a “informació que arriba, quedes totalment desbordat, i intentem anar reenviant aquelles qüestiones que poden ser d’interès per algun col·lectiu”, explica l’alcaldessa. Sí que al consistori s’han adaptat dinàmiques de treball i tot el personal pot treballar des de casa. Tot i això, s’han establert torns i el personal es va alternant per dies perquè sempre hi hagi personal físicament al consistori.

Pel que fa a l’equip de govern, l’alcaldessa destaca que ja han realitzat tres juntes de govern a través de videoconferència i que s’està prenent acords, resolucions i signant expedients amb normalitat i pagant serveis i subministraments prestats a l’ajuntament per empreses i autònoms. L’únic que, de moment, no s’ha celebrat és un ple municipal a distància. Per Mercè Cabanas “si no hi ha res urgent, podem esperar. Ara el més important és consensuar mesures per quan acabi el confinament”.

Precisament en relació al proper ple municipal que se celebri, ja s’ha consensuat que les indemnitzacions per assistència del ple que reben tots els 13 regidors de l’Ajuntament es destinaran a mesures de promoció comercial pel poble. En aquest sentit, els 9 regidors de l’equip de govern fa uns dies també van donar 100 euros cadascun per adquirir una impressora 3D que s’ha regalat a Albert Lozano que des de fa dies està elaborant viseres de protecció per a persones que estan fent atenció pública.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments