Inici Actualitat Crítica literària: ‘La veritable història de Marco Polo’ de Víctor Jurado

Crítica literària: ‘La veritable història de Marco Polo’ de Víctor Jurado

0
COMPARTIR

Títol: La veritable història de Marco Polo

Autora: Víctor Jurado (Sant Boi de Llobregat, 1993)

Editorial: Columna

Any: 2019

Pàgines: 560

Llengua: català

Preu: 20,50 €

Sinopsi: El setembre del 1298 a la badia de Curzola hi té lloc una gran batalla entre venecians i genovesos. Un dels capitans de galera és en Marco Polo, que acabarà derrotat i presoner al castell de San Giorgio, a la capital de la Ligúria. Com a ric comerciant venecià que és, rep un tracte de favor per part del seu carceller, l’almirall Dòria, i té accés a tota mena de luxes mentre espera que es faci efectiu el rescat. Però els seus homes, que han lluitat ferotgement i l’han seguit fins al final, s’estan al pou del castell, on només hi ha foscor i oblit. Trist i derrotat, en Marco Polo comença a rememorar la seva vida i recorda com, quan encara era un noiet, va deixar Venècia per viatjar al costat del seu pare i el seu oncle fins a Catai, en nom del Khan i de Déu.

La Nahid recordarà la seva infantesa en el paisatge de sorra iranià, com va conèixer i es va enamorar d’en Masood a la universitat, i com van lluitar per la llibertat en la revolució de l’Iran de 1979, en la qual hi va haver morts. La revolució va acabar tenint un preu molt més alt del que podrien haver somiat. La parella va fugir cap a Suècia, per no perdre-ho tot i donar un futur en llibertat a l’Aram, la seva filla nounada.

Crítica literària (Núria Martínez): Quan la persona encarregada de la seva promoció, en va oferir enviar-me un exemplar no vaig dubtar gens ni mica en acceptar l’oferiment. Per una banda havia llegit la primera novel·la de l’autor ‘No s’hi enterra cap traïdor‘ i m’havia agradat força el seu estil narratiu i per altra banda soc, des de ben jove, una enamorada de les aventures de l’insigne venecià gràcies a una sèrie de la dècada dels vuitanta ‘La ruta de la seda‘. Recordo al Marco Polo comerciant que obria les rutes entre la Xina i Europa i això és el que esperava trobar-me en aquest volum.

La història comença amb la derrota de la flota veneciana a mans de la genovesa i el conseqüent empresonant de Marco Polo, capità d’una de les galeres, i els seus homes a mans de l’almirall Lamba Doria. Els presoners són portats al castell de San Giorgio on Polo rep un tracta preferent per ser qui és. Durant el seu luxós captiveri, on no és privat de cap luxe, a excepció de la seva llibertat, recorda els anys gloriosos passats a terres del Gran Khan; com va deixar la seva ciutat natal, Venècia, quan només era un adolescent, per seguir al seu pare, en Nicolo Polo, i al seu oncle, en Maffeo Polo al servei del Gran Khan i de Déu.

En aquesta història coneixerem la vessant més política i guerrera dels Polo, al costat dels exèrcits Mogols i servint al net d’en Gengis Khan. El vessant comercial no és que quedi relegada, però si que és cert que té molt menys paper, cosa que m’ha decebut una mica pel que ja he dit abans.

Les escenes de l’actualitat amb en Marco Polo presoner al costat d’altres homes il·lustres, també privats de llibertat es barregen amb les escenes, molt més nombroses dels seus records de temps passats.

És un llibre ben escrit, de lectura àgil i agradable que ens farà passar una molt bona estona a la par que ens deixarà conèixer la cultura de les terres orientals en aquells anys, els seus costums i tradicions i especialment la figura de l’home més poderós i tot el seu imperi. Així com a un Marc Polo adolescent i enamoradís a qui veurem créixer i convertir-se en un home cabal, però que serà capaç de posar la seva vida i la del seu pare i oncle en perill per culpa d’una dona.

Lògicament estem davant una novel·la, cosa que vol dir que moltes de les escenes són ficció, però sí que és cert que el rerefons històric és ben real i que la feina de documentació per part de l’autor és digna de lloança.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments