Inici Actualitat Crítica literària: ‘Octubre’ de Teresa Solana

Crítica literària: ‘Octubre’ de Teresa Solana

0
COMPARTIR

Títol: Octubre

Autora: Teresa Solana (Barcelona, 1962)

Editorial: Alrevés

Any: 2019

Pàgines: 230

Llengua: català

Preu: 18 €

Sinopsi: 20 de setembre de 2017. Queden només onze dies perquè se celebri el referèndum i entre els Mossos d’Esquadra hi ha mala maror. Amb l’1 d’octubre acostant-se i el Piolín atracat al port de Barcelona, l’assassinat d’un actor retirat, en el que sembla un robatori que ha acabat malament, obliga a la sotsinspectora Norma Forester i el seu equip a traslladar-se al barri de Gràcia per iniciar la investigació d’un cas que es complicarà quan descobreixin que la víctima vivia sota una identitat falsa. Norma està amoïnada pel futur del seu equip, que ara esta format per un sergent i una jove caporala sense cap experiència en homicidis, i per l’inclassificable sotsinspector Agustí Carrasco, a qui la seva incapacitat per adaptar-se a la nova sensibilitat feminista ha estat a punt de fer que l’expulsin del cos. Però Norma encara té un altre motiu de preocupació: a casa, entre la seva peculiar família, la divisió d’opinions sobre la qüestió de la independència amenaça amb convertir una celebració familiar festiva en una agre discussió de la que tothom pot sortir malparat.

Crítica literària (Núria Martínez): ‘Octubre‘ és l’última novel·la de la Teresa Solana i la tercera entrega protagonitzada per la inspectora dels mossos Norma Forester, que ve precedit per ‘Negres tempestes‘ i ‘La casa de les papallones‘.

Aquest cop la Norma i el seu equip han d’investigar el presumpte assassinat d’en Pau Boira, un home a la seixantena que sembla ser ha estat víctima d’un robatori, que no acabat de sortir bé, al barri de Gràcia. Com sol passar en aquests casos, les coses es
complicaran i res serà el que en principi sembla.

Al mateix temps la Norma haurà de lidiar amb el seu company, l’Agustí Carrasco, un home gens amic dels canvis, un xic barruer i molt masclista que arriba a ser denunciat per una companya de feina. Ella fa temps que és al punt de mira i Carrasco no li posa les coses gens fàcils.

El lector podrà anar seguint la investigació al mateix temps que es du a terme. Veient l’evolució d’aquesta, així com el treball de l’equip de la Norma, que a més està integrat per la caporal Amèlia Busquets, una noia tímida, i el caporal Alberich incorporat en aquells dies.

L’arc temporal que l’autora ha escollit per dur a terme la investigació va del vint de setembre a l’u d’octubre del 2017. Valent-se de la trama policial, la Teresa fa un repàs als esdeveniments que es van viure aquells dies a Catalunya, més concretament a Barcelona, lloc on transcorre l’acció.

Una altra preocupació per a la inspectora seran els moviments de la Violeta i la Mimi, la seva filla i la seva mare respectivament, que aniran a totes les manifestacions i concentracions que es convoquin. Ella tampoc amaga el seu tarannà independentista,
encara que el manté a ratlla per no posar la seva feina en perill.

La Teresa no ens parla de política, ni pretén que el llibre sigui un al·legat sobre els fets de l’u d’octubre. Per incloure, com a rerefons, els fets ocorreguts durant aquells dies es serveix de la família de la Norma on existeix diversitat d’opinions sobre la possible independència de Catalunya, demostrant que les famílies seguien celebrant aniversaris junts, parlant i trobant-se sense que la política fos tema que les dividís.

També ens parlarà de la situació al cos dels mossos abans i després de l’arribada de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, els piolins.

I trobarem uns tocs d’humor negre magistrals, especialment un episodi que transcorre a casa de la inspectora Forester, brutal!

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments