Inici Actualitat Crítica literària: ‘La sarbatana’ d’Isabel Clara-Simó

Crítica literària: ‘La sarbatana’ d’Isabel Clara-Simó

0
COMPARTIR

Títol: La sarbatana

Autora: Isabel Clara-Simó (Alcoi, 1943-2020)

Editorial: Alrevés

Any: 2019

Pàgines: 152

Llengua: català

Preu: 17 €

Sinopsi: No hauria passat res si l’Olga i l’Ilya, un matrimoni refinat i estranyament avingut, no haguessin comprat aquella casa de camp. La parella, aparentment pacífica i que ronda la seixantena, pretén retirar-se a viure una vida pausada i tranquil·la, però es trobarà amb un imprevist: la casa limítrofa també té un nouvingut, l’Igor, un home més jove, vidu, amical i fàcil d’acontentar. Tant és així que l’Olga de seguida s’ofereix per ajudar-lo a instal·lar-se, i, de bon començament, tot rutlla com una seda. Però un dia, sense saber molt bé el perquè, es trenquen les regles del joc i es capgiren els rols de poder, apareixen infidelitats, confidències dites i no dites, recels, sospites, maltractaments i venjances capcioses. I ja se sap que, quan les coses es torcen i no van pel camí esperat, el més mínim error pot comportar el màxim desastre. .

Crítica literària (Núria Martínez): Llegir a la Isabel Clara-Simó sempre és un encert i garantia de gaudir de la lectura. La seva llarga i extensa trajectòria, que abasta tots els generes literaris, fa pensar que és poc probable que ens torni a sorprendre, però creieu-me quan us dic que res més lluny de la realitat. I és que la Isabel s’ha tret de la màniga, com a bona prestidigitadora de les
lletres que és, una novel·la sorprenent.

La sarbatana‘ número 46 de la col·lecció crims.cat, és una ficció de crims dins l’àmbit familiar, escrita a dues veus: les del matrimoni protagonista, l’Ilya i l’Olga. Un matrimoni en la seixantena que decideixen deixar Barcelona i traslladar-se a un entorn rural molt més tranquil. Són una parella amb un alt nivell cultural i una folgada posició econòmica. Un matrimoni força peculiar: ell és una persona possessiva i gelosa, ella freda i manipuladora. Per l’Ilya ella és la seva possessió més preuada i farà el que sigui per no perdre-la; l’Olga es va casar amb ell per pura desídia, sense estimar-lo.

Capítol a capítol anirem vivint el dia a dia a través dels ulls de cada un d’ells. Els capítols alternen la veu d’ell i ella en primeríssima persona. Veurem com la seva aparent tranquil·litat i harmonia es veu alterada amb l’arribada d’un veí a la casa del costat, l’Igor; un home bastant més jove que ells que acaba d’enviudar. Tots tres entraran en una espiral, d’embolics, mentides i enganys, força perillosa on el més mínim error
que comentin els pot portar al màxim desastre.

L’autora ens retrata a la perfecció a dues ments diabòlicament recargolades, intuïtives i múrries. Dos psicòpates de manual. Dos protagonistes delirants, que faran les delícies del lector pàgina darrera pàgina. Envoltats per dos secundaris de luxe com són l’Igor, el ja esmentat veí, i l’Antonio, un home del poble que ajuda a l’Olga en els treballs del seu hort i la cria dels animals de granja que ha adquirit.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments