Inici Actualitat La Cobla de la Genisenca de Taradell rep el reconeixement, en forma...

La Cobla de la Genisenca de Taradell rep el reconeixement, en forma de documental, als seus 70 anys d’història

0
COMPARTIR

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font va acollir dissabte al matí la projecció del documental sobre els 70 anys de vida de la Cobla Genisenca de Taradell. La sala es va omplir amb més de 150 persones, entre les quals hi havia molts dels fundadors, protagonistes del documental i els seus familiars. L’acte va comptar amb Laia Miralpeix, del Grup de Recerca Local i elaboradora del muntatge; Eva Leucó, directora de la Biblioteca; Mercè Cabanasalcaldessa de Taradell; i Míriam Martínez, regidora de Cultura i Patrimoni.

Laia Miralpeix va reconèixer que s’havien posat altres temes damunt la taula com el teatre o el futbol, però al final es va decidir fer sobre la Genisenca. En el documental hi apareix una selecció de 23 músics, familiars i persones vinculades amb la Cobla. El documental té una durada d’uns 45 minuts i es va anunciar que al mes d’abril, coincidint de ple amb els 75 anys de la Cobla, se celebrarà una exposició per mostrar-ne el recorregut i llegat.

La regidora de Cultura, Míriam Martínez, va donar les gràcies al Grup de Recerca per la seva tasca en el recull de fotografies, donacions, documentals i llibres que han desenvolupat al llarg del temps; considerant el recull de les entrevistes de vida com un “dipòsit de vivències”. També va recordar que ja hi ha una editorial interessada per l’elaboració d’un llibre a partir de totes les entrevistes fetes al llarg del temps i va fer una crida per recollir més fotografies per ampliar-ne la mostra.

Per la seva banda, l’alcaldessa Mercè Cabanas va començar el seu discurs recordant la “situació d’excepcionalitat que vivim al nostre país”, compartint un missatge del President de la Generalitat, Quim Torra, en la seva visita a Santa Eugènia, sobre la importància de seguir treballant en el dia a dia. A més, va dir que “la cultura canvia vides” i va felicitar el Grup de Recerca per la seva tasca que fa més de 10 anys que estan duent a terme. Una feina que va catalogar com “un treball voluntari, però sobretot rigorós, ja que el rigor és imprescindible per recordar tota la història del nostre poble i conèixer la seva realitat”. D’altra banda, va destacar el treball intergeneracional de la Cobla i la feina de recerca, recollida en el documental, que formarà part de la prosperitat; juntament amb les 19 entrevistes de vida sobre la gent gran de Taradell.

La cobla Genisenca (1950-2020)

Lluís Casassas (tible) Joan Tuneu (tible), Joan Pressegué (tenora), Josep Nogué (trompeta), Antoni Casassas (trombó), Josep Roca (fiscorn), Segimon Serra (contrabaix), Manel Puig (contrabaix), Jaume Codina (flabiol) i Andreu Ramírez (tenora), tots ells de Taradell, en van ser els fundadors. Tot i així, abans de la seva primera aparició oficial, la Cobla va comptar amb dos membres més, Josep Martí de Vic, que tocava el fiscorn i Ramon Ferrarons, de Tona, el trombó.

Aquella primera actuació oficial (ja que una setmana abans havien fet un assaig general a Santa Eugènia) va ser a La Plaça de Taradell i es van tocar, de forma extraordinària, quatre sardanes. Aquell mateix dia també van tocar a Sant Jaume de Viladrover i a Santa Maria d’Oló. Un inici frenètic que va marcar la gran evolució de la cobla que entre el 1960 i el 1965 es va convertir també en orquestra. Al llarg de tots aquests anys la Cobla ha anat canviat de músics, s’ha passejat per arreu dels Països Catalans i ha portat la seva qualitat musical i el nom de Taradell allà on ha anat. Han tret un disc, tres cassettes i dos Cd‘s. Diversos compositors han dedicat una sardana a la cobla i s’han fet dues publicacions coincidint amb el 40è i 50è aniversari, respectivament.

Actualment la cobla està formada per Agustí Cutrina (fiscorn), Josep Roma (tible), Arnau Serra (trompeta), Ramon Pey (tenora), Josep Maria Descamps (fiscorn), Jordi Saubí (tenora), Marçal Vila (contrabaix), Marçal Cedó (trombó), Víctor Bejar (tible), Josep Busquets (flabiol i tamborí), Cesc Badia (trompeta), Xavier Baurier (director artístic) i Albert Prat (director de cobla).

Abans de projectar el documental, Laia Miralpeix va destacar la feina elaborada pel Grup de Recerca de Taradell i es van projectar 19 entrevistes de vida sobre la gent gran de Taradell, amb motiu de l’acte anual que serveix per repassar la feina realitzada al llarg del darrer any. Les persones entrevistades expressaven a la projecció algun moment important de la història de Taradell, viscuda en primera persona.

Com a mostra d’agraïment, es van entregar uns obsequis a totes les persones entrevistades i als protagonistes del documental de la Cobla de la Genisenca. També es va aprofitar per entregar els premis als guanyadors de la quarta edició del concurs d’Instagram dels Reis 2020, que premiava la millor foto i la més original de la Cavalcada de Reis. Es van presentar un total de 114 fotografies amb l’etiqueta #JoVaigAmbAtxadeBarballó i 117 amb l’etiqueta #ReisTaradellfotografies. Els guanyadors van ser l’usuari @DaniCrous (foto més original) i @bet1978 (millor foto), que van recollir el premi de la mà de la regidora de festes i entitats, Berta Camprubí, i de la regidora de cultura i patrimoni, Míriam Martínez.

Més tard, al vestíbul del Centre Cultural Costa i Font s’ha inaugurat una exposició sobre els 25 anys del Ball del Ciri de Taradell, amb fotos de l’Arxiu Fotogràfic de Taradell.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments