Inici Actualitat Osonament rep el Toni d’Honor 2020 de Taradell

Osonament rep el Toni d’Honor 2020 de Taradell

0
COMPARTIR

La fundació Osonament ha rebut el premi al Toni d’Honor 2020 que lliuren els Tonis de Taradell, per la seva tasca en l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i addicció de la comarca d’Osona. La fundació ha participat en diverses ocasions amb els Tonis de Taradell, com per exemple, en tasques al camp dels Ametllers. El guardó l’ha recollit Mercè Generó, gerent d’Osonament, que ha agraït, visiblement emocionada, a tots els integrants que formen part de la fundació i ha destacat que des de fa 40 anys es dediquen a treballar per millorar la qualitat de vida de les persones que tenen problemes de salut mental o amb addiccions, i ho fan “amb una xarxa de serveis públics que cobreixen les necessitats de rehabilitació, habitatge, oci i treball” amb la prestació d’uns serveis que tenen a veure en difondre patrimoni i cultura. A més, ha afegit que el guardó els ha fet adonar-se que Osonament ofereix el seu “granet de sorra” per a la preservació del patrimoni cultural d’aquest país.

D’altra banda, ha destacat que “la Festa dels Tonis ens iguala a tots, vinguem d’on vinguem, parlem la llengua que parlem, aquesta festa no només permet que la gent gran recordi i revisqui aquests temps passats i que la gent més jove conegui una altra manera de viure llunyana, sinó que aquesta festa també està fent cohesió social”. Per acabar, Mercè Generó ha explicat algunes vivències personals en el món rural en la seva etapa d’infantesa, recordant que “sóc filla de pagès, i com ens deia la consellera, hem de recordar d’on venim. Som hereus del món rural i tenim l’obligació de passar-lo als nostres fills i nets”.

Prèviament, Amadeu Carbó ha rebut el guardó al convidat d’honor per la seva tasca i dedicació a la cultura popular i a l’associacionisme cultural. Carbó és educador social, folklorista i escriptor, autor de diversos llibres de temàtica relacionada amb festes i tradicions. El guardonat ha explicat la seva vinculació amb la cultura popular i la importància que tenen les persones per donar valor al nostre patrimoni. A més, ha destacat el protocol de protecció animal aprovat per la Festa dels Tonis, afirmant que aquest protocol és “fruit d’una mà estesa, és a dir, d’un col·lectiu de persones generoses; com els Tonis de Taradell, perquè s’ha fet un protocol, no només pels taradellencs, sinó per la resta del territori”. A més, ha destacat que Tonis de Taradell projecta la festa als nostres temps, des d’una vessant associativa, des d’una voluntat de poble i ho fa a partir d’un aspecte patrimonial perquè el patrimoni és molt important sempre hi quan sigui viu, i no sigui una fossilització de la festa.

L’acte ha comptat amb la participació de Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell; Meritxell Budó, consellera de la Presidència de la Generalitat; Joan Carles Rodríguez, president del Consell Comarcal d’Osona; i Josep Preseguer, president dels Tonis de Taradell.

Meritxell Budó, en el seu torn de paraula, ha recordat l’absència de tots els presos polítics i exiliats i, en especial, Jordi Turull, com a “legítim conseller de la Presidència”, que ha rebut l’escalf dels aplaudiments de tot els assistents. Budó ha definit Taradell com “un poble amb una personalitat única, que ha estat capaç de sobreviure a tots els canvis que ha patit el món rural”. A més, ha volgut destacar la importància de tenir sensibilitat amb els animals, referint-se al protocol, i ha felicitat el Toni d’Honor per la seva tasca, així com la feina desenvolupada per l’entitat dels Tonis de Taradell.

D’altra banda, Mercè Cabanas, ha ressaltat que “amb passió i entusiasme les accions destaquen i avui, amb la Festa dels Tonis, sobresurt per diferents raons: per implicar tot el poble, per divulgar el nostre passat rural, per fer recerca per trobar-hi respostes de futur i també per avançar-se a les demandes socials com desenvolupant el protocol de protecció animal, que està a l’avantguarda del país”.

Per la seva part, tant el president dels Tonis de Taradell com el president del Consell Comarcal, han destacat per sobre de tot la mesura de protecció animal, com a fet diferencial respecte a les edicions anteriors de la festa dels Tonis. Josep Preseguer ha considerat el protocol com a “únic a Catalunya” i que ha de permetre fer pedagogia, al carrer, d’on venim. També Joan Carles Rodríguez ha recordat que antigament el bon tracte als animals ja era important, però en els últims anys ens n’havíem apartat, i per aquest motiu, el protocol té una gran importància perquè adapta la festa als temps actuals on els drets i la defensa dels animals és fonamental.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments