Inici Actualitat La Consellera Meritxell Budó veu en directe com els Tonis de Taradell...

La Consellera Meritxell Budó veu en directe com els Tonis de Taradell activen el primer protocol pel benestar animal

0
COMPARTIR

La Consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presidit aquest diumenge el Passant dels Tres Tombs de la Festa dels Tonis de Taradell, declarada Festa d’Interès Nacional. Un Passant que, de forma pionera, ha activat el primer protocol per vetllar pel benestar dels animals, coordinat per la comissió dels Tonis i la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Aquest estudi científic pretén avaluar l’estrés, el dolor o el patiment dels cavalls participants abans, durant i després del passant.

Així, durant el Passant quatre cavalls anaven monitoritzats per controlar les pulsacions i conèixer el seu estat en cada moment de la festa. Un altre dels aspectes que els Tonis de Taradell han hagut de tenir en compte ha estat que abans de sortir al passant, els animals no podien estar tancats dins els mitjans de transport o estables, sinó que han de trepitjar el terra.

Tampoc hi havia grups musicals, excepte uns grallers i els bastoners de l’Esbart Sant Genís a l’inici, perquè no afectessin als animals. El pes dels carros també es controla, però ja des de fa anys els Tonis de Taradell vesteixen els carruatges per reproduir el carregament però sense excés de pes. I no hi ha hagut cavalls provinents de tractants d’animals, la persona que només fa negoci i que potser compra els cavalls només per llogar-los per les festes i després se’n desentén.

Aquest diumenge, fins i tot, alguns representants de les festes de Barcelona i Molins de Rei hi han assistit interessats per veure com s’aplica el protocol de benestar animal que han elaborat.

Pel que fa al Passant, hi han participat una setantena de carruatges en un matí de molt fred i boira. La majoria d’ells, uns seixanta, eren del fons dels Tonis de Taradell que s’han anat recuperant al llarg dels anys i que mostren diferents usos i feines de pagès. Una de les novetats era un dels carros que es portaven a mà. Així s’ha pogut veure un dels carros que s’utilitzaven a Vic per traslladar els malalts estirats en una llitera de tela fins a l’hospital i que amb una campana avisava de la urgència.

Podeu veure més imatges clicant a la foto de baix:

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments