Inici Actualitat Crítica literària: ‘Benedicció’ de Kent Haruf

Crítica literària: ‘Benedicció’ de Kent Haruf

0
COMPARTIR

Títol: Benedicció

Autora: Kent Haruf (Pueblo (Colorado) – 1943-2014)

Traducció: Marta Pera Cucurell

Editorial: Periscopi

Any: 2019

Pàgines: 352

Llengua: català

Preu: 18,90 €

Sinopsi: En Dad Lewis sap que aviat perdrà la vida. Resignat i contrariat, decideix enfocar els seus últims dies en la seva dona, Mary, i la seva filla, Lorraine, mentre pateix per l’absència del seu fill Frank, amb qui fa anys que no es parla. A la casa del costat, una nena que acaba de perdre la seva mare comença a adaptar-se a la vida a Holt amb l’ajuda de la seva àvia, dues amigues de la família i la Lorraine, que també s’ha d’enfrontar als fantasmes del seu propi passat. La Mary, per la seva banda, provarà de recuperar la pista del seu fill per restablir amb ell els vincles emocionals trencats.

L’estiu avança i en Dad rep les visites dels veïns que el van a veure, confosos per la presència d’un nou reverend amb unes idees revolucionàries que no encaixen en aquesta comunitat petita i solitària.

Crítica literària (Núria Martínez): Tercera entrega de la trilogia d’Holt. Igual que les seves predecessores, ‘Cançó de la plana‘ i ‘Capvespre‘, ens tornem a situar a les planes de Colorado, al poblet d’Holt on anirem veient la vida quotidiana dels seus habitants.

Aquest cop ja no veurem a els germans McPheron ni a la Victòria i la seva filleta, ni cap dels personatges de les altres dues novel·les. Això fa que ‘Benedicció‘ es pugui llegir independentment dels altres llibres, ja que les referències aquests personatges són quasi inexistents. Una altra diferència és que no és una novel·la tan coral com les anteriors, tot i que ho és, sinó que es centra més en un personatge, en Dad Lewis, i per tant tampoc és tan polièdrica com les seves predecessores. Haruf sí que es manté fidel al seu estil auster, sobri, parc en recursos estilístics i en girs narratius; als seus diàlegs austers i senzills com són els seus personatges.

Ja he avançat que aquest cop l’autor es centra en la vida d’en Dad Lewis, un ancià amb una malaltia terminal que és fidelment cuidat per la Mary, la seva dona i la seva filla Lorraine, que ha tornat al poble per passar els últims dies al costat del seu pare. Altres personatges amb certa rellevància són la Berta May, veïna dels Lewis, una dona gran que té cura de la seva neta, Alice, després de la mort de la seva filla. La Willa i l’Alene Johson, mare i filla, religioses, amables, properes i xafarders, veïnes del poble.

O el reverend Lyle qui xocarà de front amb els seus feligresos a l’intentar transmetre un missatge de perdó i convivència en uns moments força delicats: la trama es situa durant la guerra del Golf.

Un cop més trobarem uns personatges creïbles, senzills, que podrien ser els nostres veïns. L’autor els va presentant a poc a poc, en capítols curts, sense estendre al llarg de les pàgines, però calant novament en el lector com també va fer en les altres entregues.

Haruf es val d’aquests personatges, en especial d’en Dad Lewis per parlar-nos d’aspectes de la vida tan summament complicats com el moment que veus que s’acosta el final; la família i la importància d’estar en pau amb els teus abans de traspassar;
l’amor i la lleialtat; el dol davant la imminent marxa d’un ésser estimat, però també el dol d’un mateix al veure que la fi és cada cop més propera; o la forma d’entendre o acceptar els fets sociopolítics del moment.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments