Inici Actualitat El 2019 en sèries televisives

El 2019 en sèries televisives

1
COMPARTIR

Tanquem el 2019 i ho fem amb el recull de sèries televisives més destacades, segons el criteri de la nostra cinèfila, Esther Solans.

Aquest és el seu TOP 10, començant per ordre descendent del 10 a l’1 (podeu anar clicant a les flextes de la dreta per anar veient les sèries):

10El alienista

Contingut: 10 episodis situats a Nova York, a finals del segle XIX, on un periodista especialitzat en crims, John Moore (Luke Evans) s’unirà al psicòleg Dr. Laszlo Kreizler (Daniel Brühl) per investigar els crims d’un assassí en sèrie.

Guió: Hossein Amini, Cary Joji Fukunaga, John Sayles, E. Max Frye, Gina Gionfriddo, Chase Palmer

Intèrprets: Daniel Brühl, Luke Evans, Dakota Fanning, Martin McCreadie…

Gènere: Thriller psicològic

Plataforma: Netflix

Durada episodis: 50 minuts (1 temporada)

El comentari (Esther Solans): Amb una ambientació molt cuidada del Nova York de finals del segle XIX, la investigació d’una sèrie d’assassinats serveix de fil conductor per parlar de com van ser els inicis de la ciència forense i de l’estudi dels perfils psicològics i pulsions humanes. Personatges molt ben cuidats, estètica impecable i jocs de càmera que ajuden a l’espectador a ser un personatge més d’una història inquietant que, tot i la possibilitat d’una segona temporada, tanca la trama (cosa que avui en dia s’agraeix vista la necessitat d’allargar en temporades sèries que són solvents).

Tràiler:

9Así nos ven

Contingut: Basada en fets reals. Cinc adolescents de Harlem es veuen atrapats en un malson quan se’ls acusa injustament d’un atac brutal a Central Park.

Guió: Ava DuVernay, Attica Locke, Robin Swicord, Michael Starrbury, Julian Breece

Intèrprets: Jharrel Jerome, Aunjanue Ellis, Asante Blackk, Caleel Harris, Ethan Herisse, Marquis Rodriguez, Chris Chalk, Jovan Adepo, Justin Cunningham…

Gènere: Drama judicial

Plataforma: Netflix

Durada episodis: 70 minuts (4 capítols)

El comentari (Esther Solans): En format minisèrie d’una intensitat emocional brutal, aquesta història està basada en els fet reals del cas denominat “Els cinc de Central Park” que, tot i que aquí no va tenir gran ressò, a Estats Units va ser un cas clar de racisme policial i judicial. Aconsegueix generar empatia des del minut zero, i conseqüentment una gran sensació d’injustícia a mesura que avança la sèrie. El racisme i un sistema podrit (no tan lluny de l’actual de Trump) són els eixos d’aquesta història que havia de ser explicada.

Tràiler:

8Fleabag

Contingut: Sèrie que narra la vida de Fleabag, una jove londinenca de 30 anys, directa i descarada, que passa per una crisi vital després de perdre a la seva millor amiga. La seva actitud inconformista, se’n va al llit amb qualsevol que s’acosti a ella, demana diners a tots els seus familiars i es nega a portar una vida independent.

Guió: Phoebe Waller-Bridge

Intèrprets: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Bill Paterson, Jenny Rainsford, Ben Aldridge, Olivia Colman, Jamie Demetriou, Brett Gelman, Hugh Skinner…

Gènere: Comèdia

Plataforma: Amazone Prime

Durada episodis: 27 minuts (2 temporades)

El comentari (Esther Solans): Basada en un projecte teatral de la protagonista i motor d’aquesta hilarant tragicomèdia Phoebe Waller-Bridge, explica el dia a dia d’una dona de 30 anys que dista molt de la idea preconcebuda que es tindria d’una dona d’aquesta edat. Sèrie reivindicativa de la dona com un ésser que és lliure d’expressar-se en tot moment, fent l’espectador còmplice i dirigint-s’hi en diversos moments. El resultat és una sèrie amb un sentit de l’humor quasi amarg, quasi insolent i que et fa sentir que totes som una mica “fleabag”.

Tràiler:

7Maniac

Contingut: Annie Landsberg (Emma Stone) i Owen Milgrim (Jonah Hill) són dos desconeguts que participen en les fases finals d’un misteriós assaig farmacèutic en el qual les coses no surten segons el previst.

Guió: Patrick Somerville, Cary Joji Fukunaga, Mauricio Katz, Amelia Gray, Caroline Williams, Nick Cuse, Sam L. Roberts

Intèrprets: Emma Stone, Jonah Hill, Justin Theroux, Gabriel Byrne, Sally Field, Billy Magnussen, Sonoya Mizuno, Sejal Shah…

Gènere: Fantàstic, drama i comèdia negra

Plataforma: Netflix

Durada episodis: 40 minuts (1 temporada)

El comentari (Esther Solans): La sèrie més original amb diferència d’aquesta llista, ens trasllada a un món retro-futurista on els dos protagonistes accepten participar en un estudi experimental per tal de poder deixar de patir. El resultat és un viatge esperpèntic però també dramàtic del que són les malalties mentals, i també de les estratègies que el nostre cervell crea per tal de poder sobreviure. Ho fa amb tocs de còmedia molt intel·ligents, banda sonora com un personatge més, i estètica amb tocs de manga. Una especial menció al personatge del Doctor i els seus traumes individuals, i com la sèrie fa que no poguem parar de riure de la gestió que en fa.

Tràiler:

6Chernobyl

Contingut: Basada en fets reals. El 26 d’abril de 1986 la Central Nuclear de Txernobil, a Ucraïna, va patir una explosió massiva que va alliberar material radioactiu a Ucraïna, Bielorússia, Rússia, així com en zones d’Escandinavia i Europa Central. La sèrie relata, des de múltiples punts de vista, el que va passar en una de les majors tragèdies de la història recent.

Guió: Craig Mazin

Intèrprets: Jared Harris, Stellan Skarsgard, Emily Watson, Paul Ritter, Jessie Buckley, Robert Emms, Adam Nagaitis, Sam Troughton, Adrian Rawlins…

Gènere: Drama

Plataforma: HBO

Durada episodis: 60 minuts (5 capítols)

El comentari (Esther Solans): Una de les sèries de l’any, utilitza un fet del passat (el desastre nuclear del 1986) per parlar de com els governs opten per la mentida i la desinformació quan els fets els comprometen. La sèrie ens trasllada al lloc dels fets per acompanyar no tan sols als poderosos, sinó també al costat de la gent humil afectada per aquesta tragèdia. Sap generar la suficient tensió sense caure en el dramatisme per tenir-te enganxat a la pantalla capítol rere capítol. Una perspectiva nova a un dels pitjors fets de la història dels 90 i que va fer canviar la concepció sobre les energies nuclears i l’ús de la desinformació com a arma de poder.

Tràiler:

5Heridas abiertas

Contingut: Després d’un breu període en un hospital psiquiàtric, la periodista Camille Preaker torna a la seva petita ciutat natal per cobrir els assassinats de dues noies adolescents. Durant anys Camille amb prou feines ha parlat amb Adora Crellin, la seva neuròtica i hipocondríaca mare, que viu amb el seu marit i la seva filla Amma, germanastra de Camille, una jove que quasi no coneix. Instal·lada al seu antic dormitori a la mansió victoriana de la seva família, Camille aviat s’identifica amb les joves víctimes. Atrapada pels seus propis dimonis, ha d’aclarir el trencaclosques psicològic del seu propi passat si vol obtenir una història per escriure sobre els crims.

Guió: Marti Noxon, Scott Brown, Ariella Blejer, Dawn Kamoche, Vince Calandra, Alex Metcalf.

Intèrprets: Amy Adams, Patricia Clarkson, Chris Messina, Eliza Scanlen, Taylor John Smith, Will Chase, Jackson Hurst…

Gènere: Drama i thriller psicològic

Plataforma: HBO

Durada episodis: 60 minuts (8 capítols)

El comentari (Esther Solans): Sèrie perturbadora que ens posa en antecedents des dels propis crèdits. A través d’una sèrie d’assassinats i d’un viatge en el temps i a les profunditats de la protagonista, aquesta sèrie ens acosta a diferents trastorns mentals en forma de thriller. Relacions familiars malsanes, la representació dels pobles d’Estats Units carques i patriotes, la pèrdua i el viatge personal entre dues èpoques són ingredients perfectament narrats d’aquesta història basada en la novel·la de Gillian Flynn (experta en crear thrillers a través del que coneixem de la salut mental humana).

Tràiler:

4Marianne

Contingut: Una novel·lista s’adona que les seves històries de terror es fan realitat i decideix tornar a la seva ciutat natal per enfrontar-se als dimonis del passat que la inspiren.

Guió: Samuel Bodin, Quoc Dang Tran

Intèrprets: Lucie Boujenah, Tiphaine Daviot, Mireille Herbstmeyer, Alban Lenoir, Mehdi Meskar, Victoire Du Bois, Ralph Amossou…

Gènere: Terror

Plataforma: Netflix

Durada episodis: 45 minuts (8 episodis)

El comentari (Esther Solans): Sèrie francesa de terror en estat pur difícil de veure a les plataformes com Netflix o HBO. Recupera una escència lovecraftiana, té un ritme frenètic i tocs d’humor negre brillants. És terror de manual, sí, però feia anys que algú no l’utilitzava de manera tan excel·lent. L’ús de flashbacks li dona contingut a la història, acabes adorant a l’antiheroïna que et plantegen com a protagonista. Una trama que no recórrer a l’ensurt fàcil, sinó que genera una atmosfera des del minut zero on passar por està assegurat, sobretot pels fans del terror dels anys 80-90.

Tràiler:

3El perfume

Contingut: La novel·la de Patrick Süskind sobre l’olfacte, la passió i els assassinats en sèrie es modernitza amb un gir inesperat. Durant la seva estada en un internat, un grup de sis persones fa amistat a través de la seva intensa atracció cap als aromes. Anys més tard, quan algú del grup apareix brutalment assassinat, la investigació policial dels sospitosos treurà a la llum inquietants secrets.

Guió: Eva Kranenburg

Intèrprets: Friederike Becht, Juergen Mauer, Wotan Wilke Möhring, Natalia Belitski, August Diehl, Christian Friedel, Ken Duken…

Gènere: Drama, thriller i intriga

Plataforma: Netflix

Durada episodis: 45 minuts (6 episodis)

El comentari (Esther Solans): Sèrie alemanya que ha passat desapercebuda a Netflix, però que per a mi té un merescut lloc en la llista d’aquest 2019. El famós llibre de l’autor Patrick Süskind és el fil conductor d’aquesta sèrie que ens parla, per sobre de tot, de la necessitat de ser estimats i acceptats pels altres. Ho fa a través del mateix ritual macabre que utilitza en Jean-Baptiste Grenouille a la novel·la, però en un context actual i amb una altra història absolutament diferent. Extremadament trist és el seu rerefons.

Tràiler:

2La maldición de Hill House

Contingut: Un grup de germans creix en el que acaba convertint-se en la casa encantada més famosa del país. Ja quan són adults, obligats a reunir-se després d’una tragèdia, la família haurà d’afrontar els fantasmes del passat.

Guió: Mike Flanagan, Elizabeth Ann Phang, Scott Kosar, Meredith Averill, Jeff Howard, Charise Castro Smith, Rebecca Klingel 

Intèrprets: Michiel Huisman, Carla Cugino, Henry Thomas, Timothy Hutton, Elizabeth Reaser, Victoria Pedretti, Kate Siegel, Mckenna Grace, Oliver Jackson-Cohen…

Gènere: Terror, drama i fantasmes.

Plataforma: Netflix

Durada episodis: 60 minuts (1 temporada)

El comentari (Esther Solans): Una altra història de terror en estat pur quasi encapçala aquesta llista. No és una història més de cases encantades, sinó que la casa serveix de pretext per parlar de les pors més humanes possibles, i de com alimentant-les, ens convertim en fantasmes del que podríem haver estat. La família és el fil conductor d’aquesta sèrie amb capítols d’Òscar, direcció i interpretacions brillants i uns efectes especials de por. Els amants del terror estem d’enhorabona.

Tràiler:

1Creedme

Contingut: Narra la veritable història de Marie, una adolescent que va ser acusada de denunciar falsament haver estat violada, i els dos detectius que van seguir un camí sinuós per arribar fins a la veritat.

Guió: Susannah Grant, Becky Mode, Michael Chabon, Ayelet Waldman, Jennifer Schuur, T. Christian Miller, Ken Armstrong

Intèrprets: Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever, Vanessa Bell Calloway, Dale Dickey, John Hartmann, Austin Hebert, Liza Lapira, Kai Lennox, Danielle Mcdonald…

Gènere: Intriga

Plataforma: Netflix

Durada episodis: 50 minuts (8 capítols)

El comentari (Esther Solans): Una mini-sèrie molt necessària en la nostre actualitat, on molts cops les dones que són agredides sexualment es topen amb un sistema que les retraumatitza una vegada i una altra i, inclús, se’ls qüestionen els fets. És un “Jo et crec, germana” en forma de sèrie. És agobiant (tot el procés mèdic i d’interrogatori) i molt molt incòmode, lo qual fa que es mereixi un primer lloc. Està basada en un fet real que van fer merèixer el pulitzer als periodistes Ken Armstrong y T. Christian Miller. Però m’atreviria a dir que està basada en molts fets reals. Sèrie necessària.

Tràiler:

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Maria Godayol
Maria Godayol
27 desembre 2019 12:32

Molt interessant la sèrie CREEDME, és curta però intensa i malauradament molt actual!!