Inici Actualitat Crítica literària: ‘El despertar del navegant’ de Maribel Torres

Crítica literària: ‘El despertar del navegant’ de Maribel Torres

0
COMPARTIR

Títol: El despertar del navegant

Autora: Maribel Torres (Olot, 1968)

Editorial: Llibres del Delicte

Any: 2019

Pàgines: 243

Llengua: català

Preu: 17,50 €

Sinopsi: Quan l’asseguradora dels Masdeu detecta que el Miró valorat en tres milions d’euros que tenen al seu iot és una falsificació, contracten l’Adriana per descobrir com ha pogut desaparèixer el quadre original durant els últims viatges del matrimoni.

La investigació de la detectiva i del seu ajudant, un expert informàtic que haurà d’abandonar el món virtual i infiltrar-se al iot  per ajudar l’Adriana si volen resoldre el cas, els durà a una trama de corrupció política i especulació immobiliària a la Costa Brava on el Miró falsificat no és més que la punta de l’iceberg.

Crítica literària (Núria Martínez): Em retrobo amb la prosa de la Maribel Torres —a qui vaig conèixer en el recull ‘Assassins de Girona‘ amb el relat ‘Suïcidi sense motius aparents‘— i ho faig amb la seva novel·la ‘El despertar del navegant‘, últim número de la col·lecció de Llibres del Delicte.

En aquest cas, l’autora, centra la trama en la falsificació d’un Miró valorat en tres milions d’euros. L’Adriana, una detectiva, i el seu ajudant, en Pau, seran contractats per l’asseguradora del quadre per esbrinar qui i en quin moment es va realitzar el canvi del Miró original pel fals. L’obra, per embolicar una mica més la troca, es troba al iot del matrimoni Masdeu, que té unes mesures de seguretat dignes d’un búnquer.

La falsificació del Miró no és més que l’excusa que la Maribel Torres ha trobat per posar sobre la taula casos de corrupció i d’especulació Immobiliària força reals: Cas Brugal, edificis a Monport, inversions de Salamanca Group al Marina port vell (ara Once Ocean group)… on els Masdeu estan involucrats.

Paper important juga el paisatge gironí, en especial la platja de Castell, lloc on l’Adriana acostuma a anar per desconnectar de la feina o per aclarir les seves idees. Indret que es veu perillosament amenaçat per la presumpta modificació de la llei del PEIN. La coordinadora ‘Salvem Castell‘ també té la seva parcel·la de protagonisme.

L’autora lliga a la perfecció la trama de la investigació, que a priori podria semblar senzilla, amb els casos de corrupció política, extorsió, xantatge i especulació immobiliària, així com els interessos personals, tant dels Masdeu, com de l’asseguradora o de l’Adriana, que lluitarà amb dents i ungles per salvar Castell, creuant alguna línia vermella per aconseguir-ho.

Amb un duet protagonista força sòlit. L’Adriana i en Pau són complementaris al cent per cent: ell és un inepte social que només és feliç amb els seus ordinadors, un hacker de primera que farà servir els seus coneixements sempre a fi de bé, que necessita les habilitats socials de la seva jefa i amiga per desenvolupar-se en el món real. Ella una noia eixerida, directa, sense pèls a la llengua, necessita en Pau i les seves habilitats
informàtiques per poder resoldre els casos que arribem a l’agència. Personatges rodons, creïbles i ben perfilats dels quals anirem coneixent petits retalls de la seva vida privada,
a la part que la seva faceta professional.

També són força interessants els personatges secundaris, com en Santi o en Ramon.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments