Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell aprova un pressupost de 6,5 milions d’euros per al...

L’Ajuntament de Taradell aprova un pressupost de 6,5 milions d’euros per al 2020 amb el vot en contra de Junts per Taradell

0
COMPARTIR

Els últims tres pressupostos de l’Ajuntament de Taradell s’havien aprovat per unanimitat. El 2015 havia estat l’últim cop que hi havia hagut una votació diferenciada entre els grups municipals. Llavors CiU, amb majoria absoluta, va votar-hi a favor, mentre que ERC hi va votar en contra i Solidaritat es va abstenir.

Aquest dijous en el ple municipal es va aprovar el pressupost per al 2020, però es va trencar la unanimitat dels darrers tres anys. L’equip de govern d’ERC hi va votar a favor, mentre que Junts per Taradell hi va votar en contra per no compartir l’increment del personal ni, sobretot, la reducció de la partida destinades a activitats culturals, alguns serveis i algunes aportacions educatives.

El pressupost per al 2020 puja fins als 6.570.158,58 d’euros, lleugerament més alt que el del 2019 que va ser de 6.438.468 d’euros. L’alcaldessa Mercè Cabanas va dir que el pressupost compleix amb els principis municipals de “l’eficàcia, eficiència, estabilitat pressupostària, sostenibilitat financera i proximitat”. I va alertar que la limitació del pla d’estabilitat econòmica i financera (que s’acabarà el 2020) “ens colla el pressupost”. També va manifestar que s’havia de reduir l’endeutament: “Ens hem trobat amb un dels ajuntaments més endeutats de la comarca, amb un 67%. Però amb el pressupost que aprovem preveiem baixar en gairebé 8 punts l’endeutamlent en el proper exercici”.

Edu Morató, regidor de Junts per Taradell, va agrair a l’equip de govern la transparència i explicacions detallades, però va matisar que no havien participat en l’elaboració del presspost i va sol·licitar poder-hi col·laborar més de cara al proper any. Va recordar l’abstenció en l’aprovació dels impostos i taxes “perquè volíem vincular l’increment de recaptació amb com aniran destinats amb el capítol de despeses”. Segons els seus càlculs, seran 240.000 euros més de recaptació amb l’augment d’impostos. I va afegir que “ens sentiríem més còmodes donant suport als pressupostos i donar-vos un marge de confiança, però darrere aquests números hi ha decisions polítiques rellevants, de les que discrepem”.

El cost del personal

La regidora d’Igualtat i Hisenda, Núria Arau, va justificar les diferents partides de despeses del pressupost. En l’apartat de plantilla, va explicar que es crearan dues noves places d’auxiliars administratius i s’elimina el càrrec de confiança que havia estat ocupat per Berta Vaqué (hi haurà 41 places). També està previst reforçar amb dos agents la Guàrdia municipal durant els mesos d’estiu. També va explicar que inclou les retribucions dels regidors d’ERC que es van aprovar a inicis de mandat i un augment del 2% del sou de tots els treballadors. Tot això, segons Arau, justifica l’augment de 50.000 euros d’aquest apartat respecte al 2019. Aquest capítol va relacionat en part amb la reducció del capítol 2 on hi havia contemplades despeses de treballadors externs que passen a incorporar-se al capítol 1 del cost de la plantilla amb les noves places.

Eduard Morató, regidor de Junts per Taradell, va donar suport a l’increment normatiu de sou del personal i a la contractació d’agents de la Guàrdia Municipal, però va qüestionar l’increment del personal. Segons Morató, l’increment del cost de contractació de personal puja a uns 83.000, però restant els 48.000 euros que es redueixen del capítol 2 per treballadors externs que passen a formar part de la plantilla, queda en uns 45.000 euros. “Estem a favor de les decisions de promoció interna i regularitzacions contractuals que voleu portar a terme, però ens qüestionem si fa falta engreixar l’administració pública amb noves contractacions i ampliar hores de dedicació de tècnics actuals”. I va recordar que l’augment de sous i indemenitzacions de regidors suposa “un increment polític del 25%” respecte a l’etapa de 8 regidors de CiU.

Costos de la Mancomunitat i reduccions en serveis i aportacions

Un altre dels punts del pressupost on hi va haver discussió va ser en el capítol de despeses en béns corrents i serveis. “Veiem retallades importants en temes d’especial rellevància pel poble i la seva gent”, va criticar Morató. Així, va posar d’exemples reduccions d’aportacions a l’Arpa, a activitats culturals, a neteja i manteniment de vies públiques i jardins, en comerç i turisme o en l’aportació a l’escola bressol, entre d’altres. “Amb aquestes decisions polítiques creiem que Taradell serà una mica menys endreçat i actiu”, va concloure. També va criticar l’increment “desmesurat” de les despeses procedents de la Mancomunitat La Plana.

L’alcaldessa, Mercè Cabanas, va respondre que “no patiu que tindrem un poble que continuarà sent molt endreçat i actiu”. I la regidora Núria Arau va justificar que algunes reduccions culturals i turístiques responen a la creació d’una partida diferenciada per la Festa de Sant Jordi i el Parc de les Olors i això ha fet que s’hagi tret la part proporcional que estava contemplat en aquest capítol. També va justificar la reducció de l’aportació al comerç perquè es vol consultar als botiguers replantejar l’Inspiring i apostar per altres projectes subvencionats per la Diputació de Barcelona.

En el cas de la Mancomunitat, va justificar que “no hem pogut fer altra cosa que acceptar-ho”, ja que es contemplen augments dels sous dels treballadors, l’augment de dedicació de la tècnica d’igualtat o l’increment de sou de la integradora social del Puntal que, arran d’una normativa catalana, ha passat a ser educadora social amb el conseqüent augment de sou.

Baixar l’endeutament

El pressupost contempla poques inversions perquè es posarà èmfasi en reduir l’endeutament de l’Ajuntament i que, per això, s’augmenta la partida de diners per pagar préstecs. Núria Arau va explicar que s’acabarà aquest any amb un endeutament del 67,22%, que podria baixar l’any vinent al 59-60% i va dir que “si arribessim al 75% tindríem un problema seriós i els pressupostos intervinguts”.

Santi Estragués, portaveu de Junts per Taradell, va respondre que l’endeutament era alt però “amb una capacitat de retorn impressionant” i va recordar que si hi havia un pla d’estabilitat econòmica i financera era perquè s’havien fet grans inversions. “No tindríem els equipaments que tenim si tinguessim menys endeutament. El municipi està ben dimensionat i els equipaments que té s’utilitzen. Res del que s’ha fet fins ara sobra. Al contrari, potser en falten”, va dir.

Entre les inversions previstes, hi ha iniciar la creació d’una franja forestal a l’Avinguda Goitallops o moure l’skate park del pavelló. També es demana un préstec a interés zero que, en part, es destinarà a finançar la inversió del Feder que es farà a través del Consell Comarcal d’Osona per millorar l’eficiència energètica de part de l’enllumenat públic del poble.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments