Inici Actualitat Crítica literària: ‘Assassins valencians’ de diversos autors

Crítica literària: ‘Assassins valencians’ de diversos autors

1
COMPARTIR

Títol: Assassins valencians

Autora: Diversos autors

Editorial: Llibres del Delicte

Any: 2019

Pàgines: 144

Llengua: català

Preu: 12,90 €

Sinopsi: La negror literària valenciana s’ha consolidat com una de les fonts de producció més importants del país, amb autors de diversos perfils i una activitat important tant per qualitat com per quantitat. Dotze dels més importants autors valencians participen en aquest recull amb un relat curt per confirmar-ho.

Crítica literària (Núria Martínez): Fa temps que a la meva bossa sempre hi va un llibre de relats. Normalment conviu amb altres llibres de diferents gèneres i estils, però ell, el llibre de relats, mai hi falta. És el company ideal per les esperes que mai saps si seran més o menys llargues, per les estones curtes, per… De fet pel que vulguis, llegir relats sempre és un plaer. Si a més a
més els relats són originals i estan ben escrits, ja és el súmmum del plaer lector.

Llibres del Delicte porta uns quants volums de la seva col·lecció dedicats a les antologies de relats; cada un d’ells format per autors d’un determinat punt de la nostra geografia i ara els hi ha tocat el torn als assassins valencians, que capitanejats per
l’Esperança Camps; ella és la responsable d’aquesta antologia —’la més caòtica de les antòlogues’ segons les seves pròpies paraules— i també l’autora del pròleg.

Com sempre, en aquest volum m’he retrobat amb autors que ja coneixia i admirava i he descobert d’altres que m’han captivat amb la seva ploma. És una de les coses que més m’agraden de les antologies: descobrir nous autors.

Com sol passar en aquest tipus de reculls ens trobem amb onze relats ben diferents entre ells, però amb la característica comuna de la negror i de retratar l’actualitat del país valencià amb totes les seves llums i també amb totes les seves ombres.

Els estils i els temes a tractar són tan diferents com els seus autors. Així hi poden trobar relats amb un toc d’humor negre; revenges per un tros de terra, de fanecada; denúncia social com pot ser el tema de l’homofòbia o del paper de la dona en segons
quins camps…; especulació urbanística; tripijocs polítics; el bulling i les seves conseqüències, lligat a la presència dels joves a les xarxes socials… Hi ha un parell de relats que ens faran pensar en personatges reals molt present a la memòria col·lectiva i que van tenir un paper destacat a la política consistorial de València…

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Xavier
Xavier
11 novembre 2019 19:09

Ja agraeixo els teus comentaris. No obstant això, em sembla un xic matusser dir -tot i que sigui en clau simpàtica- que si els valencians volen assassinar, saben com fer-ho.