Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell apuja l’IBI, la taxa de recollida de residus i...

L’Ajuntament de Taradell apuja l’IBI, la taxa de recollida de residus i les tarifes de l’EAS de cara al 2020

2
COMPARTIR

Amb el vot a favor de l’equip de govern d’ERC i l’abstenció de Junts per Taradell el ple d’aquest dijous al vespre va aprovar les ordenances fiscals i taxes per al 2020. S’incrementen l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), la taxa de recollida d’escombraries i les tarifes de l’Espai d’Aigua i Salut. L’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, va justificar aquest augment dient que “pretenem fer una fiscalitat progressiva”. I va explicar que des de fa anys ERC “hem insistit que calia augmentar les bonificacions a la gent vulnerable i que té menys poder adquisitiu del poble, i és el que hem fet. I de l’altra, que les taxes haurien de ser equilibrades perquè el que fas és cobrar per un servei. No intentarem mai guanyar-hi. Volem millorar els serveis i això es veurà en els propers pressupostos”.

Pel que fa a l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), aquest augmenta un 5%. La regidora d’Hisenda, Núria Arau, va explicar que s’augmentava el valor cadastral que en els últims anys també s’havia augmentat, excepte el 2018. Però va insistir que s’incloïen bonificacions per famílies monoparentals i nombroses. El regidor de Sostenibilitat, Joan Canó, també va explicar que es contemplaven bonficacions per potenciar l’autoconsoum fotovoltaic “d’un 50% fins a un màxim de 500 euros que ve a cobrir un 30% del cost d’una instal·lació”. També es bonifica amb fins a 300 euros a les masies que facin arribar fibra òptica a la seva propietat. Santi Estragués de Junts per Taradell va argumentar la seva abstenció dient que hi havia màxim consens en les bonificacions però que “potser no era el moment dràstic de fer aquesta pujada del 5%. No hi veiem l’estricta necessitat actualment”.

La taxa de recollida de residus augmentarà un 12% el proper any. El regidor Joan Canó va explicar que “venim d’un dèficit acumulat en diferents anys”, que el 2019 és de 82.000 euros, un 17% del cost total. També va explicar que la Mancomunitat La Plana augmentarà les taxes de recollida i això faria que “el dèficit fos de 126.000 euros, és a un dir un 24% del cost. Per això hem augmentat la taxa, que ve a ser uns 15 euros anuals pels pisos i uns 20 euros pels habitatges unifamiliars”, assegurant que, tot i així, encara els ingressos no cobriran les despeses. Santi Estragués no va compartir l’increment, tot i reconèixer que amb els ingressos no es cobreixen les despeses del servei, perquè “amb la pujada sobtada del 8% de la Mancomunitat, entenem que l’Ajuntament es vegi obligat a un augment. Però just aquest any que ens veiem forçats a apujar aquest 8%, sigui també l’any que apugem 4 punts més aquesta taxa arribant al 12%”.

La tercera taxa debatuda van ser les quotes i tarifes de l’EAS. Aquestes s’apujaran un 6%. El regidor d’Esports, Lluís Rodríguez, va explicar que no s’havien apujat mai des de la seva inauguració el 2015 i ni tan sols augmentant d’acord amb l’IPC i, en canvi, el cost d’explotació de l’equipament esportiu s’havia anat incrementant any rere any. “La intenció de l’equip de govern és intentar que el resultat del compte d’explotació sigui el més equilibrat possible i no sigui una càrrega econòmica pels recursos públics”, va dir. També va explicar que s’incorporaven noves bonificacions en les quotes per a gent a l’atur, pensionistes (encara que fossin menors de 65 anys), joves (augmentant l’edat dels 23 als 30 anys) i per a famílies monoparentals i nombroses. També s’apuja el preu de l’entrada simple i s’incorpora una nova tarifa per a l’ús de la sala funcional del pavelló. En canvi, no es modifiquen els preus dels cursets.

Santi Estragués va criticar que l’augment provocarà una caiguda d’abonats i veure reduïts els ingressos i va explicar que l’EAS “no té dèficit, sinó que com a servei municipal que és, rep una aportació de l’Ajuntament. Un servei que utilitzen 1.500 persones i centenars d’alumes. I encara que un 30% no són taradellencs, segueixen sent 1.000 taradellencs. Una aportació que també reben altres equipaments municipals on has o no de pagar una quota, a part de l’aportació municipal”. I va acabar dient que “no veiem l’EAS com un cost, sinó com una inversió i oportunitat per fomentar l’anomenada cultura de l’esport”.

En aquest mateix punt d’ordenances també es definien les tarifes de venda de productes i tallers del Parc de les Olors, que no existien fins ara. L’impost de vehicles incorporarà bonificacions per als que tenen menor impacte mediambiental, que poden ser fins a un 75% pels vehicles elèctrics. L’impost d’obres i construccions també inclou bonificacions per als que afavoreixin l’accessibilitat i per aquells habitatges que potenciïn la instal·lació de plaques fotovoltaiques. I, finalment, les taxes de les escoles bressol i de música s’adequen d’acord amb els criteris de les dues fundacions.

Cal destacar que fa un any, amb el vot favorable de CiU, ERC i SI, els impostos i taxes no van variar i només es va apujar l’IBI i les escombraries seguint l’augment de l’IPC del mes d’agost (2,2%).

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

2 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Albert Molist i Mora
Albert Molist i Mora
6 novembre 2019 13:56

La tercera taxa debatuda van ser les quotes i tarifes de l’EAS, s’apujaran un 6%.
Em pregunto si això repercutirà al sou de qui hi treballa, l’ajuntament s’ha assegurat de que això passi? Se’n va parlar?

Joan
Joan
26 octubre 2019 21:05

Pocavergonyes.

IPC actual 0%, l’any que ve, la majoria de la gent tindrà els mateixos ingressos que aquest any, o inferiors o fins i tot potser nuls per la propera crisi que se’ns acosta, però l’ajuntament ha de cobrir com sigui els sous que s’ha posat el nou equip de govern municipal.

I els “amiguets” com sempre, amb taxes reduïdes o inexistents, que paguin els tontos.

Tant és que manin els uns o els altres, els fotuts són sempre els mateixos, el poble.