Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell modifica i controlarà els horaris de tancament de les...

L’Ajuntament de Taradell modifica i controlarà els horaris de tancament de les terrasses de bars i restaurants

0
COMPARTIR

L’últim ple municipal de l’Ajuntament de Taradell abans de vacances va tenir com a punt més destacat la modificació d’alguns articles de l’Ordenança de bon govern, civisme i convivència, que regulen l’horari de tancament de terrasses de bars i restaurants. No hi va haver unanimitat. Vot a favor d’ERC i abstenció de Junts per Taradell.

L’ordenança, que es va aprovar al juliol de 2018, regula els principis bàsics de la convivència ciutadana en general. I en especial, aspectes com la regulació de l’ús de la via i els espais públics. Fins ara, determinava que l’horari màxim de funcionament de les terrasses a la via pública era fins a les 11 de la nit de dilluns a dijous i fins a les 12 de la nit de divendres a diumenges i vigílies de festius. En considerar-se un horari massa restrictiu es fa una modificació per ampliar l’horari entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Durant aquest període l’horari serà diferent en funció de si la terrassa ocupa un espai públic o si està en un terreny privat. Si la terrassa ocupa terreny públic haurà de tancar a les 12 de la nit de diumenge a dijous i podrà tancar a la 1 de la nit de divendres a dissabte i vigílies de festius. Si la terrassa està ubicada en un terreny privat, tindrà una hora més. Podrà tancar a la 1 de la nit de diumenge a dijous i a les 2 de la nit de divendres a dissabte i vigílies.

Durant la resta de l’any, totes les terrasses tindran el mateix horari de tancament que contemplava l’ordenança incialment (a les 23h entre diumenge i dijous, i a les 24h de divendres a dissabte i vigíles). La nova regulació d’horaris entrarà en vigor l’1 de setembre. De moment, continuarà vigent l’antic horari.

L’alcaldessa Mercè Cabanas va afirmar que “ens hem trobat una situació de cert descontrol en la regulació d’aquests horaris” i “pretenem endreçar-los i conciliar els interessos dels que volen gaudir de l’estiu i els que tenen dret al descans”. Va explicar que calia posar ordre i “adequar els horaris a l’activitat que s’hi està produint sense anar al màxim, sinó conciliar els dos interessos perquè tothom tingui els mateixos drets i deures”. I va anunciar que controlaran el soroll que emeten, el tancament a l’hora establerta i insistiran en demanar respecte pels veïns. “Ho portarem a terme amb contundència”, va dir.

Junts per Taradell, però, no va acceptar l’explicació i es va abstenir en la votació. El seu portaveu Santi Estragués va explicar que l’ordenança ja es va redactar amb la intenció que fos moldejable a situacions que anessin sorgint, i que hi ha municipis que també fan la diferenciació entre horari d’estiu i horari d’hivern, però va criticar que “ens costa entendre la diferència entre terrasses a espais públics i a espais privats. Creiem que això pot crear un greuge comparatiu entre restauradors”. També va exposar que era precipitat fer-ho a mitja temporada i que no s’havia consensuat amb restauradors: “Creiem que la diferència no respon a un motiu tècnic d’activitat, sinó de la casuística d’un local en concret que s’en beneficiarà pel fet de poder tancar fins les dues”.

Mercè Cabanas va respondre que calia posar ordre: “Venim d’una situació de 15 anys que hi ha hagut locals i terrasses que han obert sense llicència. El problema el tenim ara i l’hem de resoldre ara. No podem mirar, com s’ha fet fins ara, cap a un altre cantó. Mai s’han fet complir els horaris en aquest poble. Hem decidit amb contundència aplicar els horaris per posar ordre”.

S’aprova el Pla d’igualtat

El ple també va servir per aprovar, en aquest cas per unanimitat, el Pla d’igualtat de l’Ajuntament de Taradell, un document que ja es va començar a redactar a mitjans de l’anterior mandat (ERC liderava la regidoria) i que pretén integrar la perspectiva de gènere en les polítiques públiques que es facin. Aquest Pla té una vigència fins al 2021 i, segons la regidora d’Igualtat, Núria Arau, “és un principi d’una necessitat que té la població” per fomentar la igualtat de condicions i oportunitats entre homes i dones i “hem volgut fer un pas endavant per incloure també el col·lectiu LGTBI i la seva protecció”. Va afegir que ara es fa amb vistes a l’Ajuntament, però “amb la intenció que es pugui extendre a la resta del poble”.

Santi Estragués, portaveu de Junts per Taradell, va mostrar-se a favor de la necessitat del Pla perquè “estàvem en fals, ja que disposàvem del pla d’igualtat que teníem amb la Mancomunitat La Plana, però l’ajuntament havia de tenir el seu propi Pla” i va recordar que, per això, es va començar a redactar a mitjans de l’anterior mandat.

Com a curiositat el ple, per primera vegada, va substituir les ampolles d’aigua de plàstic per gots de vidre i gerres d’aigua.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments