Inici Actualitat Primer desacord entre l’equip de govern d’ERC i Junts per Taradell per...

Primer desacord entre l’equip de govern d’ERC i Junts per Taradell per l’augment de dedicacions i indemnitzacions dels regidors

2
COMPARTIR

L’Ajuntament de Taradell va celebrar aquest dijous al vespre el ple extraordinari que va servir per aprovar el cartipàs municipal, la creació de les comissions i la junta de govern local, els representants en òrgans i institucions, i les dedicacions , retribucions i indemnitzacions dels regidors i regidores del nou consistori per al mandat 2019-2023. Tot es va aprovar per unanimitat, excepte el punt de les dedicacions i indemnitzacions que, malgrat comptar amb la majoria absoluta d’ERC, va generar la primera topada entre les dues formacions polítiques a l’Ajuntament.

Junts per Taradell va votar en contra d’aquest últim punt. El principal motiu és que l’Ajuntament incorpora dues dedicacions parcials remunerades. En l’anterior mandat, només l’alcalde Lluís Verdaguer tenia una dedicació exclusiva del 100% i, per tant, un sou. Ara, es manté també així i en tindrà l’alcaldessa, Mercè Cabanas (amb la mateixa quantitat percebuda), però hi haurà dos regidors més que tindran retribució per una dedicació del 30% cadascun i cobraran cada un 13.294,47 euros bruts a l’any. Es tracta de Núria Arau i Toni Pérez. Segons l’article 75 de la LRSAL, sobre el límit de càrrecs públics de les entitats locals amb dedicació exclusiva, a Taradell se’n podrien tenir un màxim de tres. En canvi, per a dedicació parcial (art. 75.1 ter) no hi ha cap limitació en el nombre màxim de regidors.

La resta de regidors i regidores que no tenen dedicació exclusiva o parcial, només reben indemnitzacions per assistència. I aquí també hi va haver crítica de Junts per Taradell, perquè en la Junta de Govern Local i en les reunions de coordinació s’augmenta la retribució. A la Junta de Govern Local (integrada només per l’equip de govern amb Mercè Cabanas, Lluís Rodríguez, Joan Canó, Núria Arau i Toni Pérez) es retribuirà l’assistència amb 128,48 euros (només en Lluís i en Joan rebran la retribució) i en l’anterior mandat s’indemnitzava amb 64,92 euros.

En les Comissions informativa general (integrada per Mercè Cabanas, Lluís Rodríguez i Santi Estragués) i la Comissió Especial de Comptes (integrada per Mercè Cabanas, Núria Arau i Eduard Morató) es retribuirà amb 10 euros (en l’anterior mandat es donaven 6,80 euros). Per assistència al ple (afecta a tots els regidors) reben 153,84 euros (en l’anterior mandat rebien 155,38 euros). I en les reunions de coordinació de les àrees de benestar, joventut, festes, entitats, educació i participació rebran 128,48 euros (en l’anterior mandat hi havia un retribució per reunions de coordinació semblants de 64,92 euros).

El portaveu de Junts per Taradell, Santi Estragués, va justificar el vot en contra de la seva formació, criticant que, encara que fos legal, aquest augment de dedicacions i indemnitzacions no està previst al pressupost 2019 aprovat. “Ens preocupa com es pagarà aquest increment. Entenem que l’any vinent potser augmentant impostos o reduint alguna partida, es podrà solventar. Però si aquest any els pressupostos ja estan tancats, com es preveu fer?”. Estragués també va retreure que “ara amb 9 regidors i només 15 dies al govern es treu la conclusió que aquí falten hores renumerades als polítics”, defensant que la feina administrativa i de gestió l’havia de fer el personal tècnic i no el polític “perquè si hi ha un canvi polític no afecta tant el dia a dia administratiu de l’ajuntament”. També va criticar l’increment “en un 200%” de les  indemnitzacions per assistència a la Junta de Govern Local i a les reunions de coordinació.

Estragués també va demanar que l’increment es discutís en l’elaboració dels propers pressupostos i que havien demanat que es fes efectiu a partir del gener i va recordar que fa dos anys quan es va produir el pacte de govern entre CiU, ERC i SI, els nous regidors que passaven a integrar-se en juntes de govern i comissions (on els regidors que en formen part cobren per assistència) no van començar a rebre la indemnització per assistència fins al gener de l’any següent. “Entenc per l’escrit de l’acta, que aquest gest que demanàvem no és possible”, va dir i es va preguntar: “Com pot ser que amb 9 regidors no es pot fer la feina que s’ha fet sempre, en algunes ocasions amb 6, que és governar?”. Va demanar que s’aprovés en el següent ple i un informe tècnic del secretari de quin cost suposarà.

L’alcaldessa, Mercè Cabanas, va respondre que s’havia consultat amb intervencio i els serveis jurídics de l’Ajuntament i va recordar que per llei no es pot contractar ningú. “Aquest ajuntament va molt collat de personal. Ens estem trobant amb situacions difícils de resoldre. No és qüestió de pencar o no pencar. Treballarem més”, va dir. També va recordar que pel fet de ser electe i treballar al sector públic es té dret a la reducció d’un 20% de la jornada laboral per compatibilitzar el càrrec, però que si ets autònom o treballes al sector privat, no hi ha aquesta reducció. “Aquells que són autònoms o treballen a l’empresa privada, creiem que necessiten un complement perquè es puguin dedicar amb més expertesa a l’ajuntament. Des d’un punt de vista de pressupost, és un cost assumible”. Cabanas va afegir que “no farem feina de tècnics, perquè per això hi són. Però sí que podem dirigir, gestionar i coordinar tots els serveis que se’ns han atribuït a les diferents regidores”. També va recordar que la Llei permet fins a tres dedicacions exclusives “no n’agafem més que una, igual que la que hi havia”, i permet quantes dedicacions parcials com siguin factibles des d’un punt de vista pressupostari i “només n’agafem dues. Si us n’aneu tristos, em sap molt greu. Però em sembla que cal fer-ho així en aquests moments”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

2 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Isabel
Isabel
30 juny 2019 13:29

El que no els hi deu agradar gents ni mica deu ser el personal de l’Ajuntament. Quin argument els hi poden donar quan saben que dos regidors dedicaran només 12 hores setmanals i cobraran igual o més que els treballadors de l’Ajuntament que hi dediquen 40 hores?

Jordi
Jordi
28 juny 2019 10:08

Només un aclariment sobre els percentatges: si la indemnització s’ha duplicat l’increment no és del 200%, sinó del 100%.
Igual que quan l’IVA va pujar del 18% al 21% l’increment no va ser del 3%, sinó de 3 punts percentuals, que és molt diferent.