Inici Actualitat Crítica literària: ‘La revolució vertical’ de Ngûgî wa Thiong’o

Crítica literària: ‘La revolució vertical’ de Ngûgî wa Thiong’o

0
COMPARTIR

Títol: La revolució vertical

Autora: Ngûgî wa Thiong’o (Kenya, 1938)

Traducció: Josefina Caball

Editorial: Raig verd

Any: 2019

Pàgines: 96

Llengua: català

Preu: 15 €

Sinopsi: La revolució vertical és una faula africana d’estil clàssic escrita en kikuiu i traduïda a més de vuitanta llengües arreu del món. Un homenatge a la tradició de la literatura oral i d’aquell màgic moment compartit que suposa llegir als altres.

El conte narra la formació del cos humà com una discussió entre les seves parts. Braços i cames voldran demostrar que són els més importants en una competició que tindrà com a testimonis tots els animals. Els animals els prendran per bojos, i les altres parts del cos voldran dir-hi la seva. Com acabarà tot?

Crítica literària (Núria Martínez): Hi ha llibres que enamoren només veure’ls. Aquest és un d’ells. Quan va arribar a casa vaig començar a fullejar-lo, sense adonar-me ja duia més de mig llibre i m’havia enamorat irreversiblement del seu autor, en Ngũgĩ wa Thiong’o.

La portada ja ens dona fidel testimoni de què trobarem dins les seves pàgines: braços i cames, com a parts d’un tot. Els colors marronosos, acarabassats i groguencs que ens recorden el continent africà.

A l’interior ens trobem amb les magnífiques il·lustracions de l’Agustí Comotto: plàstiques, dinàmiques, expressives acolorides o mono color depenent el que representin.

La dualitat del text: català, traduït de l’anglès per Josefina Caball, i en kikuiu, l’idioma original.

Una introducció que ja ens dona quatre pinzellades de la filosofia vital de l’autor i de la que jo destaco una frase. “Els éssers humans ens complementem i que cap persona és millor que una altra” i això exactament és el que en aquesta fantàstica faula africana veurem.

L’autor, a través de les parts del cos, ens ensenyarà com tots som necessaris i ningú és més que un altre.

Les extremitats d’un cos lluitaran per veure quines són les més importants: les superiors o les inferiors. Extremitats que fins al moment havien treballat plegades i amb harmonia fins que els altres òrgans les qüestionen i passen a rivalitzar per demostrar, cadascú, la seva hegemonia. No us sona molt a comportament humà? Sabeu quin és el resultat? Us aconsello llegir ‘La revolució vertical o perquè els humans caminen drets‘. Una lectura amena, didàctica, planera i molt instructiva.

Al final ens trobem amb un epíleg signat per l’editora Laura Huerga on ens parla de la vida d’en Ngũgĩ wa Thiong’o i on trobem fragments d’altres obres seves —traduïts al català per diferents persones —que aniran il·lustrant el que la Laura ens va explicant sobre l’autor. Posa especial èmfasi en les imposicions culturals, en el cas de Ngũgĩ wa Thiong’o, la imposició de la cultura britànica i el predomini de l’anglès i l’opinió dels
anglesos sobre el continent africà i la cultura africana a la qual menystenen. Un epíleg tant o més interessant que la faula que ens explica el llibre, i amb unes reflexions de l’autor, sobre el seu continent i especialment sobre el seu idioma, molt aclaridores.

Us ben asseguro que m’he quedat amb ganes de llegir quelcom més de l’autor de Kènia.

Com a tastet us deixo el vídeo amb la cançó composta per Clara Peya:

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments