Inici Actualitat Santi Estragués (Junts per Taradell) i Mercè Cabanas (ERC Taradell) contraposen propostes...

Santi Estragués (Junts per Taradell) i Mercè Cabanas (ERC Taradell) contraposen propostes en un debat electoral molt seguit

0
COMPARTIR

La sala gran del Centre cultural Costa i Font de Taradell es va omplir aquest dimecres al vespre per seguir el cara a cara entre els dos candidats de Taradell a les eleccions municipals 2019: Santi Estragués (Junts per Taradell) i Mercè Cabanas (ERC Taradell). Va ser un debat que va durar al voltant d’una hora i tres quarts amb molts eixos temàtics, bastant coincidència en les prioritats i propostes, i molta cordialitat. Es va poder seguir per Ràdio Taradell i pel 9 TV.

Urbanisme

Els dos candidats es van referir al POUM (Planejament d’Ordenació Urbanística Municipal) com a guia per fixar el desenvolupament urbanístic. Mercè Cabanas va iniciar el torn, però, destacant que “el poble ha crescut d’una manera allargassada i queden molts buits que, seguint el nostre lema, hauríem de teixir”. I va insistir en planificar i calendaritzar pensant a 20 anys vista, referint-se, per exemple, a la millora de la urbanització La Roca. Mentrestant, Santi Estragués va referir-se al desenvolupament del sector de la Ronda de Montserrat “una peça molt important”, ja que “estem plantejant l’ampliació de sòl de Taradell a deu anys vista” i va afegir que també calia cuidar altres punts amb actuacions com l’ampliació del polígon El Vivet o la millora de la Roca. Mercè Cabanas també va referir-se a la Ronda de Montserrat, que ha tingut entrebancs per l’oposició d’algun veí, dient que “pot ser factible en dos o tres anys i crec que és necessari perquè moltes mesures de mobilitat es van prendre en funció d’això”. Mentre que Santi Estragués va certificar que, a causa d’algú en propietari en contra, “es farà per una altra via. És una obra que Taradell necessita. Per això, l’Ajuntament ha de ser valent i dir això s’ha de fer i es farà”.

Mobilitat

La mobilitat també va centrar l’interès. Santi Estragués es va referir a “pacificar el trànsit al pas de cotxets, cadires de rodes i l’ús de les bicicletes dins el municipi”. I va insistir en rebaixar la velocitat dels vehicles dins del nucli urbà i adaptar al màxim les voreres estudiant la peculiaritat de cada carrer. Mercè Cabanas també va coincidir en el mateix, però va dir que “s’ha d’actuar amb molta més pressa perquè l’Ajuntament té un pla de mobilitat” i va afegir que “ens sembla essencial que el vianant se senti plenament segur”.

Habitatges

Mercè Cabanas va insistir en apostar pel lloguer social: “No em vull comprometre si no tinc els números a davant. En aquests moments hi ha poc lloguer i està pujant. Hem d’incentivar l’habitatge social per als joves i mirar que els espais urbanitzables es potenciïn i creixin”. També va apuntar aconseguir que els més de 200 habitatges buits que hi ha a Tareadell es puguin utilitzar. Santi Estragués va destacar que “ens hem de marcar unes fites i buscar els diners. Viure a Taradell en nivell d’impostos no és car, però el parc de lloguer i habitatge privat ho és. Apostarem per construir pisos per a joves amb lloguer amb opció de compra i apostar per un model que faciliti als joves els inconvenients que es troben en el dia dia”.

Promoció econòmica

Mercè Cabanas va insistir en fer polítiques de promoció incentivant un entorn amable i fàcil que atregui l’interès de la gent per comprar a Taradell. Per això, va apostar per la figura d’un tècnic de comerç. També va apuntar que cal potenciar més el patrimoni taradellenc i, fins i tot, crear una oficina d’informació turística: “Tenim un campanar i una Torre de don Carles que només estan oberts dos cops l’any. Tot el patrimoni que tenim l’hem de potenciar més. Buscar iniciatives i donar-li un impuls”.

Santi Estragués va centrar-se més en portar compradors a Taradell, no només amb les campanyes tradicionals, sinó potenciant el poble com un producte turístic interessant: “Casem el comerç amb el turisme. Tenim propostes que poden portar gent. El Parc de les Olors és l’eina que ha de servir per portar un turisme familiar, d’entre setmana… que el puguem conduir per la població i que gasti i repercuteixi en el bé dels comerços de Taradell”.

Sostenibilitat

Mercè Cabanas va parlar de fer un pla d’actuació “contundent” per recuperar fonts del muncipi i va insistir que la sostenibilitat “és un eix que li donem molta importància. El futur és verd o no serà”. També va apuntar aspectes com recuperar l’entorn, potenciar les energies renovables o apostar pels vehicles elèctrics amb un punt de recàrrega. Aquí Santi Estragués li va respondre que la sol·licitud per un punt de recàrrega elèctrica ja s’havia fet des de l’Ajuntament i que “la sostenibilitat és el futur per qualsevol poble”. Estragués va parlar de “potenciar la ruta de l’aigua que connectarà Taradell amb el barri de Mont-rodon” per fer accessibles rescloses, fonts i punts d’interès natural del poble. Proposta que Mercè Cabanas també va dir que portaven.

Cultura

Santi Estragués va referir-se a les entitats del poble. “Un dels eixos és seguir apostat per aquestes entitats i per la seva autonomia, donant-los suport”, va dir i es va referir a la qualitat de la biblioteca o la realització del mapa sobre el patrimoni del municipi elaborat a través de la Diputació de Barcelona. “L’importat és el suport que hem de donar perquè Taradell pugui seguir amb una cultura tan rica i tan diversa”, va dir.

Mercè Cabanas va referir-se a la cultura en un sentit més ampli. “A Taradell tenim una gran quantitat de gent amb molt talent. Hem d’aconseguir la transmissió d’aquest coneixement cap al poble per incentivar la canalla i els adults, que puguin anar rebent més coneixement i anar-se formant al llarg de la seva vida”. Pel que fa a les entitats, va destacar la gran feina que fan, però va insistir en què “cadascuna va una mica per lliure. Són diferents peces d’un eixam i hem d’entrellaçar aquestes peces”.

Els dos candidats es van referir a la possibilitat de projectar una nova sala al Centre cultural Costa i Font, per acollir activitats de petit format, a l’estil d’un petit teatre, i més sales de reunions per entitats.

La Torre del Tint

Aquest va ser un tema de molt acord, en el sentit que hi ha poques possibilitats que pugui ser de titularitat municipal, ja que les xifres econòmiques són inabastables. Els dos candidats van apuntar que cal treballar per engrescar algun projecte. Santi Estragués va dir que “cal trobar algú que se’ns enamori. Perquè algú trobés la seva necessitat en el Tint per donar-li un ús privat” i que l’ajuntament aconseguís treure alguna contrapartida favorable pel municipi, ja fos a través de la millora dels seus entorns. Mercè Cabanas va insistir que “més que trobar algú que se n’enamori, que se l’estimi” i va afegir que “calia ser ambiciosos i passarà per buscar algú”. Això sí, va apuntar l’opció d’una proposta públic-privada i va descartar fer-hi mai un museu, sinó algun projecte per activar el poble.

Esports

A banda de referir-se a l’EAS, els dos candidats van anar més enllà. Santi Estragués va apuntar que “un segon pavelló sense ajudes és inviable econòmicament” i es va centrar més en “treure molt més profit dels equipaments que ja té Taradell”. Així va insistir molt en trobar el consens i l’acord amb el Club Parc d’Esports perquè els equipaments “es puguin gestionar des de l’Ajuntament i treure el màxim de profit a les seves instal·lacions” on, va dir, hi podria cabre una segona pista coberta i generar un carnet únic per a l’ús de totes les instal·lacions esportives del poble. Estragués va insistir molt en trobar el “consens” i “s’ha de fer d’acord amb els socis del club”.

Mercè Cabanas va proposar una segona pista coberta “i s’ha de consensuar on”, apuntant que potser a la zona del pavelló podria ser el lloc. També va referir-se a mantenir i aprofitar les instal·lacions esportives que hi ha al poble i resoldre el tema del Parc d’Esports i va apuntar la necessitat de “crear un ens que coordini els esports de Taradell. Fer aquest ens és imprescindible”.

Transparència

Mercè Cabanas va destcar que falta més transparència: “No vol dir que es faci malament, però hem d’explicar els processos de la presa de decisions. Transparència a vegades vol dir donar la informació al dia”. I va apuntar que l’alcaldessa hauria d’estar disponible un parell d’hores al dia i en diferents franges horàries perquè la gent hi pugui accedir. En quant a participacio ciutadana, va dir que “estem al servei i hem de ser claríssims i apostar-hi moltíssim”.

Santi Estragués va defensar que “la transparència implica des del primer treballador fins a l’últim” i va explicar que s’estava fent bé a nivell digital on s’havia rebut en els últims anys el Segell Infoparticipa de qualitat i transparència, i a nivell de paper amb el butlletí municipal. Sobre l’accessibilitat de l’alcalde, va dir que “el millor és trepitjar carrer” i que l’alcalde amb flexibilitat sempre rebia la gent. “Crec que amb en Lluís, tothom que ha fet petició sempre ha trobat hora amb ell”. En quant a participació ciutadana, es va referir a pressupostos i processos participatius i apostar per la “creació del consistori infantil (ERC també s’hi va referir) perquè entenguin una mica la vida política i les decisions”.

Possibles pactes de govern

Santi Estragués va destacar que aquesta opció només es podia contemplar un cop celebrades les eleccions municipals, però va apuntar que “hi haurà entesa, segur. Tenim uns objectius comuns”. Mercè Cabanas també va coincidir en aquesta entesa, però va apuntar “esperem que es pugui fer sota els nostres paràmetres”.

Què els diferencia?

Preguntats sobre què els diferenciava, Mercè Cabanas va dir “la manera de fer. Trenquem amb el continuisme. Ja sé que a vegades a la gent li fa por” i va afegir “no hi haurà aquesta manera de fer més tancada en la gestió pura i dura”.

Santi Estragués va posar l’accent en l’experiència: “Tenim experiència amb una gran gestió.. Portem equip amb experiència, compromís i futur. Portem 32 anys fent una gran gestió, conjuntament amb els ciutadans. Per tant, continuisme amb tarannà o manera de fer diferents. Ens emportarem les coses bones i som capaços de millorar i fer el que faci falta”.

Demanen el vot

Mercè Cabanas (ERC Taradell): “Som gent preparada, entusiasmada i estimem Taradell. Creiem que aquest poble fa molt goig, però en pot fer molt més si aconseguim que els vilatans actius vulguin involucrar-se i tirar endavant aquest poble. Hem de fer un canvi de gestió en els propers anys. La manera de fer ha de ser diferent. No tenim compromisos amb ningú i volem treballar pel bé del poble”.

Santi Estragués (Junts per Taradell): “Som gent preparada, covençuda i que anem a totes. Venim a pencar, a servir i, orgullosos de Taradell, el volem defensar i mantenir. Tenim una gran projecció, un gran equip amb molts tarannàs diferents. Hem sabut agafar allò bo, aprendre i projectar cap on hem de fer avançar Taradell. Amb la qualitat de serveis que té, el benestar que té… i que tothom se’n senti orgullós”.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments