Inici Actualitat La Font de Cassanell de Taradell és la més contaminada per nitrats...

La Font de Cassanell de Taradell és la més contaminada per nitrats del 2019 a Osona i el Lluçanès

1
COMPARTIR

Segons un l’estudi analític anual del Grup de Defensa del Ter, la Font de Cassanell de Taradell és la més contaminada per nitrats d’Osona i el Ripollès. Aquest 2019 el GDT ha analitzat 137 fonts osonenques en un estudi que es realitza a finals de gener.

La mitjana de contaminació ha estat de 76 mg/l de nitrat, superior a la del 2018 que se situava en 64 mg/l de nitrat. La meitat de les fonts analitzades superen els 50 mg/l de nitrat, el límit de potabilitat d’acord amb la Organització Mundial de la Salut (OMS). Però sí que 9 fonts han incrementat la seva concentració en més de 100 mg/l de nitrats.

La Font de Cassanell conté 457 mg/l de nitrat, nou cops per sobre del que permet la OMS. En segona posició hi ha la Font de Gallisans de Santa Cecília de Voltregà amb 396 mg/l de nitrat, i en tercera posició, la Font Salada de Gurb amb 342 mg/l de nitrat.

Hi ha tres fonts més analitzades de Taradell que superen el límit de potabilitat. Es tracta de la Font de la Madriguera (172,2 mg/l), Font del Raig (158,7 mg/l) i Font del Rabetó (riera 164,6 mg/l).

Una explicació, segons el GDT, d’aquest augment de concentració de nitrats pot ser l’augment de precipitacions que fa que arrossegui el purí dels camps cap als aqüífers. Una de les solucions a la problemàtica de contaminació per nitrats que s’apunta des del GDT és el compostatge amb jaç de palla. Aquest procés fa que el nitrogen restant sigui més assimilable per les plantes i per això queda retingut pel sòl. El nitrogen de purí, en canvi, és arrossegat ràpidament cap a les masses d’aigua. Segons el GDT, però, aquesta solució no acabaria amb el problema de nitrats a Osona, ja que la cabana porcina a Osona és desmesurada i hi ha un enorme volum de residus, molt superior a les necessitats de fertilització dels camps de la comarca.

Resultats de contaminació per nitrats a les fonts d’Osona i el Lluçanès 2019

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
avi
avi
21 març 2019 16:25

Vull creure que hi ha responsables que tenen cura d’aquestes coses, ho dic perquè si la font del Raig triplica els nitrats recomanats i al seu voltant surten granjes com bolets no ens pot semblar estrany que l’any vinent parlem de més nitrats.