Inici Actualitat Crítica literària: ‘Rut sense Hac’ de Muriel Villanueva

Crítica literària: ‘Rut sense Hac’ de Muriel Villanueva

0
COMPARTIR

Títol: Rut sense Hac

Autora: Muriel Villanueva (València, 1976)

Editorial: Columna

Any: 2018

Pàgines: 256

Llengua: català

Preu: 14,90 €

Premi: VII Premi Carlemany per al Foment de la Lectura

Sinopsi: La Rut, una noia de setze anys d’una ciutat mitjana, comença els seus estudis artístics en un nou institut força allunyat del seu barri. L’envolten un nou grup d’amigues, un amor que truca a la porta i un profund secret que arrossega des dels quatre anys i que mai no ha mostrat fora de les parets de casa seva: una llarga cicatriu i una cintura massa estreta li recorden cada dia, des del mirall, que li falta una part de si mateixa, un bon tros de Rut que un càncer es va emportar fa temps. La vergonya a mostrar el seu cos i la por al retorn de la malaltia l’assetgen, però la Rut aprendrà a mirar-los tots dos als ulls i plantar-los cara.

Crítica literària (Núria Martínez): Feia temps que tenia pendent llegir alguna cosa de la Muriel Villanueva, així que quan a la e-biblio vaig topar-me amb la seva obra guanyadora del VII Premi Carlemany 2017 vaig pensar que era l’oportunitat per fer-ho.

Escrita en primera persona, Rut ens explica les seves vivències dels setze als divuit anys, quan estudia el seu batxillerat artístic, cosa que li comporta canviar de centre escolar i fer noves amigues. Aquestes noves amistats també la duran a fer públic el seu gran secret, fins aleshores només els de casa ho sabien: la Rut és incompleta, li manca una part, un ronyó que va perdre quan tenia cinc anys a causa d’un càncer i que li va deixar un seguit de cicatrius físiques i morals.

La protagonista ens explica com s’enfronta a la malaltia, com viu les revisions que s’ha de fer periòdicament, la por de què el monstre torni; la relació amb els germans i els pares, sempre marcada pel seu mal.

Però ‘Rut sense H‘ és molt més que una història sobre el càncer. És una història d’amistat incondicional, d’acceptació d’un mateix, de primers amors… És una història sobre l’adolescència i tot el que aquesta etapa de la vida comporta, però per sobre de tot
és una història de vida, de lluita i de superació, no només de la Rut, hi hauran altres personatges que també han de superar els entrebancs que la vida els hi obsequia

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments