Inici Actualitat Marcel Mauri reivindica la cultura popular al pregó dels Tonis de Taradell...

Marcel Mauri reivindica la cultura popular al pregó dels Tonis de Taradell on s’escull com a hereu 2019 a Nil Espuña

0
COMPARTIR

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va ser l’encarregat de fer el pregó de la Festa dels Tonis de Taradell 2019. A la sala gran del Centre cultural Costa i Font, l’acte va començar amb un quartet d’acordions i flauta travessera a càrrec d’alumnes de l’Escola de Música de Taradell.

Tot seguit, els candidats a Hereu es van presentar a l’inici. Hi eren Ignasi Casacuberta, Nil Espuña i Roger Parres. No hi era Xavier Coromina, que no hi va poder ser perquè estudia a Milà, però es va presentar a través d’un vídeo gravat. Com a proves, van haver d’encertar alguns tipus de noms de carruatges i preguntes sobre el poble.

Pel que fa al pregó, Marcel Mauri, acompanyat d’un gran llaç groc que presidia l’escenari, va recordar la Muriel Casals que havia rebut un Toni d’Honor, a la Carme Forcadell que havia estat pregonera dels Tonis de Taradell, i a Jordi Cuixart que “hauria de ser aquí i no és a mi a qui pertoca”. Mauri va recordar la dignitat dels presos polítics i es va centrar en elogiar les festes populars i culturals i l’esforç de les persones que hi ha al darrere. “Les festes populars tenen un pes més trascendental perquè són un mirall d’allò que volem ser i un espai de trobada col·lectiva”, va destacar. I va afegir que “la festa popular ens iguala a tots, vinguem d’on vinguem, parlem la llengua que parlem… i ha servit per recosir-nos i donar la benvinguda per aquells que han vingut aquí a buscar un present més digne”.

També va tenir paraules d’elogi a la Festa dels Tonis, destacant que “heu fet de la cultura la vostra espina dorsal, una eina de futur… la cultura ens ha d’impulsar cap endavant, cap a un projecte de país més just, més culte, sense cap renúncia, lliure i plenament democràtic”. I finalment, va aprofitar per referir-se a l’inici del judici contra l’1-O i dir que els presos no aniran a defensar-se sinó a atacar per “deixar en evidència aquest estat vell, caduc i venjatiu”. Finalment va llegir una carta de Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners.

Tot seguit i després de les actuacions de l’Esbart dansaire Sant Genís, es va proclamar l’Hereu de Taradell 2019. Nil Espuña va ser escollit Hereu 2019 de Taradell amb la meitat dels més de 500 vots que es van recollir i substitueix a Aleix Comas.

Abans d’acabar el president de la comissió dels Tonis de Taradell, Josep Preseguer, va destacar l’esforç de la festa per tenir cura del benestar dels animals del Passant dels Tres Tombs a través d’un treball conjunt amb entitats de defensa dels drets dels animals. A continuació, podeu veure més imatges de l’acte.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments