Inici Actualitat Taradell inaugura el primer Parc de les Olors d’Osona

Taradell inaugura el primer Parc de les Olors d’Osona

0
COMPARTIR

‘Taradell, poble de la lavanda (barballó)’ és el futur que Pilar Comas, directora de la Xarxa de Parcs de les Olors de Catalunya, augura al Parc de les Olors de Taradell inaugurat aquest diumenge al matí. Es tracta del primer Parc de les Olors d’Osona. L’objectiu del projecte Xarxa de Parcs de les Olors és estructurar el sector de les Plantes Aromàtiques i Medicinals (PAM) en cultiu ecològic a Catalunya en base a un model de negoci sostenible.

Tal com va explicar aquest diumenge el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Taradell i biòleg, Jordi Baucells, era necessari complir amb tres requisits per poder tenir un parc de les olors al municipi. Un espai per ubicar una agrobotiga, i que també faci de centre de visita del parc per l’aprenentatge i difusió de les PAM. És per això que s’ha habilitat la botiga l’edifici del Cau a Can Just.

D’altra banda, també era necessari disposar de jardins urbans i semiurbans, així com d’una part de terreny agrícola per cultivar, principalment lavanda, i obtenir-ne olis essencials per vendre i fer un model de negoci sostenible. Per cultivar lavanda, s’han utilitzat petites terres d’agricultors del poble que actualment no s’aprofitaven, segons va explicar el regidor de Medi Ambient.

Baucells va assenyalar que precisament “aprofitar terres no aprofitables” ha estat un dels motius pels quals des de l’Ajuntament han decidit integrar-se al projecte Parc de les Olors. A banda, també hi ha dos motius de pes com són el medi ambient, ja que el cultiu de lavanda pretén ser sostenible i respectuós amb la natura. Així com en l’àmbit social, ja que el manteniment del parc anirà a càrrec d’entitats i empreses que treballen amb programes d’inserció social.

A més, cal destacar el lligam cultural que té la lavanda (al poble més coneguda com a barballó) amb la tradició de les atxes de barballó per rebre els Reis d’Orient. La presentació del Parc de les Olors de Taradell va acabar amb la conferència d’Àlex Ruiz, tècnic del laboratori ChromEssence, titulada ‘El món dels olis essencials. Anàlisis de la lavanda plantada a Taradell’.  

Visites guiades

Des de 2/4 de 10 del matí i fins a les 12 del migdia es van fer visites guiades pels espais de Can Just i al Patí de l’Escola l’Arpa. Més tard, va tenir lloc la presentació del parc a Can Just seguida de la ponència de Ruiz.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments