Inici Actualitat Crítica literària: ‘L’Harem del Tibidabo’

Crítica literària: ‘L’Harem del Tibidabo’

0
COMPARTIR

Títol: L’Harem del Tibidabo

Autora: Andreu Martín (Barcelona, 1949)

Editorial: Alrevés Editorial

Col·lecció: Crims.cat

Any: 2018

Pàgines: 355

Llengua: català

Preu: 18 €

Sinopsi: A l’Avinguda del Tibidabo, s’hi troba l’Harem, un prostíbul ben exclusiu que ja en temps del franquisme havia estat molt popular. Secrets i misteris que amaguen també bona part dels seus personatges. I és que el Mili Santamaria, personatge histriònic i únic hereu de la nissaga familiar i regent del club, rep la terrible notícia de la troballa del cos de la seva mare, assassinada amb dos trets a la nuca. Juntament amb la Sancha, la seva mare adoptiva i mà dreta del bordell, emprenen un llarg camí per esclarir els fets i trobar una veritat que suposarà una caisa de sopreses, amb desapareguts, traficants de dones, llistes inesperades, sectes satàniques, rituals de vudú, clubs sadomasoquistes… i molts morts.

Crítica literària (Núria Martínez):

Llegir a l’Andreu Martín sempre és una bona aposta. És d’aquells autors que saps que mai et defraudarà i que llegeixis el que llegeixis d’ell t’agradarà. Reconec que amb aquesta última novel·la m’ha fet gaudir de valent, en tots els sentits.

L’Andreu ens porta una trama situada a l’avinguda del Tibidabo de Barcelona, on situa l’Harem, un prostíbul de luxe. Però l’Harem és molt més que això, és un petit microcosmos amb les seves pròpies regles i normes, que poc o res tenen a veure amb les
del món exterior; un lloc on es mercadeja amb el sexe, sí, però on la companyonia regna per sobre de tot. Les noies que hi treballen formen una gran família al costat de Sancha, la Madamme, i Emili Santamarta, l’amo del local. I com en totes les famílies quan els problemes apressen els llaços afectius s’estrenyen.

Les descripcions del lloc són tan detallades, tan visuals que és com si el lector es passegés per les diferents estances de l’Harem. De la mateixa manera ens descriu a tots i cada un dels personatges que desfilen per les seves pàgines.

Molts són els personatges que hi apareixen, entre vius i morts, però si hi ha un que destaqui per sobre de tots, aquest és l’indiscutible protagonista: Emili, Mili, Santamarta Santamarta. Un personatge histriònic, intel·ligent i carismàtic que viu tancat al bordell des de la desaparició de la seva mare, l’Emília Santamarta, i que es guanyarà al lector des de les primeres pàgines del llibre.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments