Inici Actualitat Dos taradellencs es dediquen voluntàriament a netejar pintades antiindependentistes

Dos taradellencs es dediquen voluntàriament a netejar pintades antiindependentistes

1
COMPARTIR

Dos taradellencs porten quatre mesos netejant i restaurant patrimoni i diferent mobiliari urbà que ha patit pintades antiindependentistes o de caire feixista. Albert Freixas i Lioba Costa porten fetes desenes d’accions de forma voluntària i sense cobrar res a canvi.

La iniciativa va començar el 4 de novembre de 2017 quan el monòlit dedicat a Mossèn Cinto Verdaguer de Folgueroles va aparèixer amb un símbol nazi i a favor del 155 (notícia). Aquella mateix nit, l’Albert (que és restaurador de béns culturals) i la Lioba, van localitzar-lo i el van restaurar. “Vam quedar atònits en veure la notícia”, explica la Lioba que afegeix que, un cop localitzat, “cap a la una de la matinada i il·luminats amb els llums del cotxe vam començar les tasques de restauració”. L’endemà al migdia van acabar les tasques de restauració.

Multitud d’accions

A partir de llavors van començar a netejar més pintades que localitzaven. La següent acció va ser a la C-17, a l’alçada de Tona, on hi ha un mural de l’ANC que també havia estat atacat amb esvàstiques. Aquella mateixa setmana van anar a repintar-lo i a tapar les pintades amb esprai. “Els esprais no són fàcils de tapar perquè es dilueixen amb la pintura del repintat i cal fer moltes proves per veure quina és la més adient”, explica la Lioba. Un veí de Tona, que els va veure, els avisa cada vegada que és atacat. Fins ara, ja l’han repitant quatre vegades.

També s’han dedicat a netejar cartells de ‘Municipi per la independència’ que hi ha a l’entrada de molts municipis. Van començar pels tres que hi ha a Taradell provant diferents dissolvents que no malmetessin el suport. “Vam pensar que si això passava a Taradell, també podria passar a d’altres pobles de la comarca i de Catalunya, i ara sempre que ens movem en cotxe, si en detectem algun, hi tornem i el netegem”. Fins ara, han netejat diferents suports i mobiliari de Sant Hipòlit de Voltregà, Vic, Roda, Centelles, Santa Eugènia de Berga o Tona, entre d’altres.

No han cobrat mai per cap tipus de feina d’aquestes, pagant-se la gasolina, els productes i material (guanyts, draps i pintura). Tot i que des de l’ANC de Tona es van oferir a pagar les despeses de restaurar el mural, però ho van rebutjar.

Abans i després d’un cartell de Vic
Després de la neteja i les pintades fetes al mural de Tona
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Neus
Neus
9 març 2018 19:41

Persones com vosaltres n’hi ha però poques, gràcies pel vostre altruisme i per la feina que esteu fent.