Inici Opinió Principis després de la nevada

Principis després de la nevada

1
COMPARTIR

Em diuen que no m’enrotlli gaire. Que vagi per feina. Després de la nevada que va deixar un paisatge hivernal autèntic, ja podem deixar de parlar-ne: la neu ens tranquil·litza, sobretot per les reserves d’aigua. No haurem de patir com els de Ciutat del Cap. I si ens dóna algun mal de cap, per les relliscades o per veure qui neteja què, amb una mica de repòs o bona voluntat se supera.

Avui volia escriure sobre els principis republicans. Vull aprofitar l’interessant assaig històric-familiar de la Montserrat Tura, ‘República Pagesa’, per insistir en els 10 principis republicans. En
la presentació a Vic va afirmar que a casa seva no va aprendre els 10 manaments, sinó aquests principis. Com que a casa no vaig tenir aquesta sort, avui us els transmeto, sense cap més ànim de parlar d’uns valors que comparteixo i que haurien de seguir tots aquells que, malgrat tots els entrebancs, encara volen canviar el nostre petit món.

Estimar la justícia sobre totes les coses; retre culte a la dignitat; viure amb honestedat; intervenir rectament en la vida pública; conrear la intel·ligència, propagar la instrucció i el coneixement; treballar; estalviar; protegir el dèbil i no procurar-se el benefici propi a costa del perjudici d’altres persones humils. Tura, per exemple, explica la definició del segon principi així “qui rendeix culte a la dignitat sap el que vol dir la llibertat i la igualtat de totes les persones, no asserveix a ningú ni per ningú es deixa asservir, no reconeix privilegis innats ni acata privilegis que no siguin la representació popular”.

Em temo que aquests principis posen el llistó de la nostra vida en societat molt alt. Però cal començar a parlar-ne i posar fil a l’agulla, si realment volem canviar-la.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Fàtima Izquierdo Roma
Fàtima Izquierdo Roma
27 febrer 2018 15:08

Certament Mercè, et venen ganes de llegir el llibre.
Sorpren la Montserrat Tura