Inici Actualitat Crítica literària: ‘Els bessons rere la finestra’ d’Esther Vila

Crítica literària: ‘Els bessons rere la finestra’ d’Esther Vila

0
COMPARTIR

Títol: Els bessons rere la finestra

Autora: Esther Vila (Granollers, 1981)

Editorial: Editorial Gregal

Any: 2016

Pàgines: 210

Llengua: català

Preu: 18 €

Sinopsi: Desembre 1974. Dos bessons de dotze anys i la seva germanastra de cinc, en només tres dies de diferència, es queden orfes de pare i mare i enfrontats a un futur incert.

Juliol de 1998. Un modern iot de bandera italiana, que inexplicablement ha perdut els seus dos tripulants, una parella jove, continua navegant tot sol fins a la costa de Menorca.

Setembre de 2013. La Mercè Juanhuix ha de cobrir el reportatge fotogràfic d’un casament que se celebra en una finca de l’Alt Empordà. Res no fa pensar que aquella feina serà diferent de totes les altres, fins que l’Elisa Dorca, la seva amiga/empleada que l’acompanya, li diu a l’orella que el nuvi ja està casat.

Els bessons rere la finestra explica la història de tres generacions d’una família benestant de Girona, en el si de la qual, i amb 24 anys de diferència, es cometen dos homicidis. Oficialment, constaran com a desafortunats accidents; en cap moment seran investigats per la policia i quedaran impunes.

Crítica literària (Núria Martínez):

‘Els bessons rere la finestra’ és la història de tres generacions d’una mateixa família, els Masferrer. Tot i ser una de les famílies benestants de Girona les foscors i les ombres predominen en la seva història. Una història plena de traïcions, passions, obsessions, sentiments, amors, un parell de morts prou sonades i sobretot de secrets inconfessables.

“—Mercè, que aquest home ja està casat”. Aquesta senzilla frase que l’Elisa Dorca li diu a la seva amiga i cap, la Mercè Juanhuix, és el detonant perquè les dues amigues tafanegin en la vida de l’Antonia Minovis, veïna de l’Elisa convertint aquesta
curiositat en tota una investigació, on el que no arribaran a descobrir serà molt més important que allò que sí que arribaran a esbrinar.

Ester Vila es valdrà de dos narradors per diferència les dues trames, que correran paral·leles al llarg de la història. Per una banda un narrador en primera persona, en veu de l’Elisa Dorca, que serà l’encarregada d’anar-nos explicant les indagacions que duran a terme les dues amigues. I per altra un omniscient que serà el que ens explicarà la vida i miracles de la família Masferrer al llarg de tres generacions, i que tindran com personatges principals i destacats als bessons Gerard i Sergi Masferrer i la seva germanastra, l’Anna.

De fet, la trama principal de la novel·la serà aquesta segona, quedant la investigació de les amigues com a element pivotant que anirà unint els fets que s’aniran succeint al si de
la família Masferrer.

La trama anirà avançant a bon ritme, a base d’analèpsies que es conduiran per tots els esdeveniments succeïts. Trobaren, també, algunes històries paral·leles que enriquiran la narració i que ens ajudaran a fer-nos un retrat fidedigne tant dels personatges, com de les diferents èpoques per les quals transitarem.

I pàgina darrera pàgina els secrets més ben guardats s’aniran desvetllant al lector, encara que l’autora es guardarà algunes incògnites que a mi m’hagués agradat que desvetllés. Arribes a fer tan teus els personatges que acabes per voler saber-ho tot d’ells.

L’autora es valdrà d’un estil directe i planer; de nombrosos diàlegs molt ben construïts, que donaran agilitat a la trama; unes descripcions detallades dels llocs que transitarem: terres gironines i italianes, seran els dos enclavaments principals per on es mouran els protagonistes. I sobretot d’uns personatges ben perfilats.

‘Els bessons rere la finestra’ és una lectura fàcil i entretinguda, una història de les que et demanen que segueixis avançant per saber quin serà el desenllaç de tot plegat.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments