Inici Actualitat Taradell acull dilluns un acapte només per a donants de plasma

Taradell acull dilluns un acapte només per a donants de plasma

0
COMPARTIR

El Centre cultural Costa i Font de Taradell acollirà el dilluns 11 de desembre un acapte de plasma. La col·lecta es farà de 2/4 de 5 de la tarda a 2/4 de 10 del vespre.

El motiu d’aquesta primera campanya a Taradell és que el Banc de Sang busca 10.000 donants de plasma. I és que el plasma s’utilitza per a transfondre o per a elaborar medicaments, ja que conté una gran quantitat de proteïnes. Actualment, Catalunya no és autosuficient, ja que es necessitarien 20.000 litres anuals, el doble dels aconseguits l’any passat. L’acapte és voluntari, altruista i sense cap ànim de lucre. A diferència dels Estats Units, aquí no s’hi fa negoci.

Què és el plasma?

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang. Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma.

En el plasma hi ha suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del nostre cos.

A diferència de la donació de sang, el grup AB és el donant de plasma universal ja que és compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d’aquest grup.

Qui pot donar plasma?

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

La donació de plasma és més llarga que la donació de sang, però la recuperació és més ràpida i es pot donar cada 15 dies. La donació només de plasma o “plasmafèresi” dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant.

Per aquest motiu, per donar-ne cal demanar hora prèviament. Es pot fer a través del web donarsang.gencat.cat/plasma o al telèfon 93 557 35 66.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments