Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell aprova les ordenances fiscals del 2018 amb l’únic augment...

L’Ajuntament de Taradell aprova les ordenances fiscals del 2018 amb l’únic augment de la taxa d’escombraries

0
COMPARTIR

L’equip de govern, format per PDeCAT, ERC i SI, va aprovar en el ple d’aquest dijous les ordenances fiscals per al 2018. A banda d’algunes modificacions formals, l’impost més destacat que pujarà serà el de recollida d’escombraries. La resta no pugen.

L’aprovació de les ordenances es va negociar entre els tres grups municipals. L’Impost de Béns Immobles es congela i només varia una mica en el cas dels béns rústics. Mentre que l’impost sobre vehicles incorpora una bonificació del 90% per a qui tingui més de 5 vehicles de més de 25 anys d’antiguitat. La mesura es pren per aquella gent que pugui tenir una col·lecció de vehicles.

Les escombraries pujaran un 1,5%

L’impost de recollida d’escombraries és pràcticament l’únic que pujarà. El motiu ha estat una sèrie de canvis en el càlcul i cobrament de l’IVA que han portat a terme la Mancomunitat i el Consell Comarcal. Això faria pujar el cost un 2,6%, però, tal i com va explicar l’alcalde, Lluís Verdaguer, “hem cregut oportú pujar només un 1,5% seguint l’increment de l’IPC perquè creiem que serà suficient per cobrir el cost de la taxa”.

En la taxa per subministrament d’aigua es mantindrà la quota final, però hi ha una sèrie de modificacions. En pujar el cànon de l’aigua, es baixen les tarifes pel consum i es preveu major aportació a la part destinada a inversions al municipi. En definitiva, el rebut final ha de ser el mateix.

També s’endrecen algunes taxes i impostos. L’ordenança dels guals s’ha estructurat mirant altres municipis i ara hi haurà diferents tarifes de pagament en funció de si el garatge té menys de 5 places d’aparcament, entre 5 i 15 i més de 15. La tarifa màxima serà de 35 euros anuals.

També s’ordena la taxa de serveis funeraris, en el que fa referència a la compra de nínxols i a la conservació i neteja. Es modifica el calendari fiscal de la taxa de les franjes de protecció perimetral de les urbanitzacions i es cobrarà un cop estipulat el cost i no abans, per fer-lo més just. També s’estipula que l’obligació de tenir parcel·les netes, si el propietari no ho realitza es cobrarà un euro per metro quadrat de parcel·la. Finalment, també es va aprovar que els tràmits que es facin electrònicament tinguin gratuïts els documents administratius per fomentar l’ús telemàtic.

Els tres grups municipals es van felicitar que no augmenta la pressió fiscal i que s’han endreçat taxes i ordenances.

Un ple enrarit

El ple d’aquest dijous va estar marcat per un ambient enrarit. La notícia de l’empresonament de vuit consellers del Govern català va marcar la sessió. El ple no es va ajornar perquè no es podia endarrerir l’aprovació de les ordenances fiscals. Tot i això, es va fer referència als fets.

Salvador Clot, d’ERC, va manifestar que “veig l’odi i la venjança que té el govern espanyol envers tots els catalans” i va destacar que “ara ve el moment de la gent i els animo a estar al peu del canó i no defallir”.

L’alcalde Lluís Verdauguer (PDeCAT) va afirmar que “donava ganes de suspendre el ple perquè s’ha passat una nova línia vermella” i va animar a “seguir perseverants, pacíficament i manifestant-nos perquè la societat civil és el major poder que tenim”.

Finalment, Jacint Casadevall de SI va dir que “estic emprenyat perquè és un atac a la democràcia” i va qualificar que “el nostre govern té un tracte pitjor que els terroristes bascos sense haver comès cap delicte”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments