Inici Actualitat Crítica literària: ‘Instint de supervivència’ de Ramon Solé

Crítica literària: ‘Instint de supervivència’ de Ramon Solé

0
COMPARTIR

Títol: Instint de supervivència

Autora: Ramona Solé (Lleida, 1968)

Editorial: Llibres del delicte

Any: 2017

Pàgines: 272

Llengua: català

Preu: 16,50 €

Sinopsi: Sense feina, sense diners, amb dos fills i sola al món, la Sofia es veu atrapada en un present sense futur, i l’única sortida que troba passa per suïcidar-se.

La Raquel vol aconseguir els diners de la família del Francesc, que fa temps se li van escapar, i torna a la seva vida enamorant-lo, i a la casa familiar, infiltrant un talp que tingui cura de la seva mare, la Maria, per descobrir quin secret amaguen que els permet viure a un ritme ple de luxes. Però la Maria no és la vell desvalguda que la Raquel creu, i accepta el repte amb ganes de venjança.

Booktrailer:

Crítica literària (Núria Martínez):

Que el món està ple de gent manipuladora, que farà el que sigui, trepitjant a tothom i sense tenir cap mena d’escrúpol per aconseguir el que vol, és desgraciadament quelcom que tots sabem. Difícil, per no dir impossible, és no haver-nos topat almenys amb una d’aquestes persones, a vegades els tenim molt més a prop del que voldríem, dins l’àmbit familiar, laboral o inclús en el cercle d’amistat.

Tampoc és gaire difícil que coneguem algú tan abatut com per arribar a cometre un acte desesperat. Si a més aquesta persona és una mare que ha de lluitar per tirar els seus fills endavant, la seva desesperació la pot dur a extrems impensables. Què no faria una mare pels seus fills?, però encara que sigui per amor a ells, tot és vàlid?

Aquest son els principals ingredients de la nova novel·la de Ramona Solé, ‘Instint de supervivència‘. Per un cantó tenim a la Sofia, després de la mort de l’home de la seva vida, en Jean, i de la seva tieta, amb la que ella i els seus fills van anar a viure quan les coses van anar mal dades, es troba sola amb els seus dos fills, sense diners i atrapada en un present sense cap futur, la desesperació la porta a pensar que el suïcidi serà la seva
única sortida.

Per altra banda la seva veïna, la Raquel disposada al que sigui per aconseguir els diners de la família del Francesc, amb qui ja havia tingut una relació, temps enrere i al que ara torna a enamorar per aconseguir el que en el seu dia no va poder. Per poder portar a terme els seus desitjos la Raquel necessita infiltrar algú a la casa familiar, perquè tingui cura de la Maria, la mare d’en Francesc i de pas l’hi expliqui tot el que ella necessita i vol saber.

La Maria tampoc és la dona gran i desvalguda que la Raquel es pensa, ans al contrari. I les seves ganes de revenja la portaran a jugar al mateix joc que la Raquel, apostant encara més fort.

Tres dones, tres personalitats ben diferents, però amb un tret comú. Tres personatges que aniran movent els fils de la trama per aconseguir el seu propi benefici. I al seu voltant tot un elenc de personatges secundaris que moltes vegades actuaran com a meres comparses perquè elles aconsegueixin les seves fites personals. Un dels punts forts de l’autora són precisament els personatges, tots ells estan molt ben perfilats i dibuixats, del
principal a l’últim secundari. Els veurem actuar i ens els creurem: les seves pors, les seves filies i les seves fòbies, els seus punts febles i els forts. Les interactuacions entre ells ens ajudaran a anar comprenent el que fan i perquè o fan.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments