Inici Actualitat Es presenta el Mapa del Patrimoni Cultural de Taradell amb quasi 600...

Es presenta el Mapa del Patrimoni Cultural de Taradell amb quasi 600 elements d’interès

0
COMPARTIR

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font va acollir dissabte al migdia la presentació del Mapa de Patrimoni Cultural de Taradell, que ha estat elaborat per la Diputació de Barcelona. Es tracta d’un inventari de tots els elements d’interès del municipi a partir d’un document exhaustiu que inclou edificis, col·leccions, fons bibliogràfics, punts d’interés natural i festes i tradicions.

Segons el tècnic de la Diputació de Barcelona, Pere Barbado, Taradell és un dels municipis amb més fitxes inventariades d’entre els 152 que ja s’han fet a la província de Barcelona. En total hi ha 585 fitxes. “Més que un mapa és un inventari que recull tot el que té interés cultural pel municipi, sent el més exhaustiu possible”, va destacar.

Barbado també va explicar que “és un document obert i que si hi ha errors o mancances, pot ser modificat. La idea és que no quedi desfassat”. L’alcalde, Lluís Verdaguer, va afirmar que el Mapa “complementa la feina que es ve fent a Taradell de fa molts anys” i “era un deute que ens permetrà saber què tenim i protegir-ho, i plantejar possibles rutes turístiques i culturals”

22 elements d’interés per cada quilòmetre quadrat

La tècnica de l’empresa Antequem, Marta Lloret, encarregada del treball de camp, va destacar que “hi ha una gran diversitat de tipologies de patrimoni i, sobretot, moltes col·leccions particulars de gran interès, cosa que mostra la conscienciació de la població per salvaguardar el patrimoni cultural”.

Les 585 fitxes inventariades suposa que n’hi ha 22 per cada quilòmetre quadrat. La mitjana entre els mapes realitzats a la província és de 200 fitxes. A més, en el cas de Taradell la gran majoria d’elements es preserva en molt bones condicions, destacant el nuncli antic datat del segle XVI.

El Mapa reuneix 3 béns culturals d’interès nacional (Castell, capella del Castell i Torre de don Carles), 19 béns culturals d’interès local, 172 béns catalogats, una festa d’interès nacional (els Tonis), un espai d’interès natural (el turó de Torrellebreta) i una via pecuària (el camí ramader de Vic a Viladrau).

Consultable per internet

El Mapa del Patrimoni Cultural es pot consultar a través del web de l’Ajuntament de Taradell. Està estructurat en cinc grans blocs: patrimoni immoble (edificis i elements arquitectònics), patrimoni moble (objectes, col·leccions, elements urbans), documental (imatges, documents i fons bibliogràfics), immaterial (festes, tradició oral, música, dansa, costumari) i natural (zones d’interès natural i especiments botànics singulars).

El Mapa s’ha realitzat a través d’una primera recollida d’elements, per després fer un treball de camp per verificar els elements a inventariar i fer el mapa per publicar-lo.

Cada element es pot consultar en el mapa i compta amb una fitxa amb la ubicació, descripció, fotos i, si és el cas, història i bibliografia.

La Diputació de Barcelona ha costejat el 75% de la despesa del Mapa del Patrimoni Cultural.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments