Inici Actualitat Crítica literària: ‘Sang Freda’ de Biel Cussó

Crítica literària: ‘Sang Freda’ de Biel Cussó

0
COMPARTIR

Títol: Sang freda

Autora: Biel Cussó (Barcelona, 1979)

Editorial: Alrevés

Any: 2017

Pàgines: 182

Llengua: català

Preu: 16 €

Sinopsi: Com ho ha de fer un assassí a sou, fred com el gel siberià per complir les seves obligacions professionals si el cap li juga males passades? Com afronta el final de la seva carrera un empresari d’èxit que ha traspassat la línia vermella massa vegades? I el policia de trànsit que aspirava a ser agent d’Homicidis com reacciona a l’estancament tant professional com personal?

Teniu a les mans la història de tres personatges ben diferents, de psicologia complexa, de passats tèrbols i presents inquietants, que lluiten per sobreviure en un món que d’alguna manera els sobrepassa, fins que les seves vides s’entrecreuen per remoure estranyes i obstinades obsessions.

Crítica literària (Núria Martínez):

‘Sang freda‘ és la novel·la guanyadora del IV Premi Memorial Agusthí Vehí i el número trenta de la col·lecció crims.cat de l’editorial Alrevés.

Ens trobem amb tres personatges principals, encara que no tots tindran el mateix grau de protagonisme: Vladímir, un assassí a sou; Aniol Puigmartí un empresari d’èxit i Francesc Porcioles, un agent del trànsit amargat de la vida i amb aspiracions a pertànyer al cos d’homicidis. Tres personalitats que res tenen a veure entre ells i que sembla estrany que acabin interactuant, però l’autor mourà els fils narratius de la seva trama perquè tots tres s’acabin creuant.

L’autor amb l’alternança de capítols protagonitzats per un o altre dels personatges, anirà posant, al lector, al corrent de qui és cada u d’ells, com actuen i perquè ho fan de determinada manera i no d’un altre; ens posarà en antecedents del seu passat i ens explicarà el seu present… És a dir, anirà perfilant els personatges, arrodonint-los, donant-los cos, a ulls del lector; al mateix temps que anirà teixint l’entramat de la història que protagonitzen.

Biel Cussó es val d’un estil directe i senzill, per explicar-nos una història perfectament trenada i molt ben estructurada. Una narració fresca, diferent i allunyada de tots els estereotips del gènere, on la vida dels tres personatges es creurà d’una manera completament imprevisible, amb el més ampli sentit de la paraula «imprevisible».

La història, encara que en cap moment es diu, s’intueix perfectament, se situa a Barcelona, tot i que un poble de la freda i gèlida Rússia tindrà un paper prou destacat, per la influència que el seu record, especialment el del fred que hi feia, té en la persona de Vladimir.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments