Inici Actualitat Els Gegants de Taradell: Guillem i Tiburgeta

Els Gegants de Taradell: Guillem i Tiburgeta

0
COMPARTIR

El 25 d’agost de 1977 van estrenar-se els Gegants de Taradell en el marc de la Festa Major de Taradell. Aquell dia es va fer una passada pel centre del poble. Van ser cedits al poble per la llavors Comissió Municipal de festes.

Posteriorment, el 18 de setembre ja es va fer la primera trobada de gegants. De fet, aquesta trobada va servir per fer el bateig oficial dels gegants, que va anar a càrrec de mossèn Joan Pujol. Tot seguit, des de l’Ajuntament es va fer la presentació oficial a través de la locució del director de Ràdio Vic, Josep Maria Solà i Sala.

A banda dels de Taradell, hi van participar els del carrer de Gurb de Vic, Roda de Ter, Santa Maria de Corcó, Centelles i el barri de Gràcia de Barcelona.

El 14 de juny de 1987 es van renovar les fesomies dels gegants i es van estrenar coincidint amb la Festa Homenatge a la Vellesa, tot i que la seva presentació s’havia fet a Seva en una festa de la Mancomunitat La Plana el 31 de maig.

Els padrins dels gegants de Taradell són els gegants de Manlleu, en Galdric i la Maria, i els gegants del carrer de Gurb de Vic, en Baldiri i la Ció.

Els noms dels gegants

Els gegants de Taradell es diuen Guillem de Mont-rodon i Tiburgeta de Taradell.

Guillem de Mont-rodon: En Guillem fa referència al personatge més important dels senyors de Mont-rodon. Guillem de Mont-rodon va ser cavaller de Pere I el Catòlic, mestre templer i tutor del rei Jaume I fins que aquest va tenir nou anys (1214-1217).

Tiburgeta de Taradell: La Tiburgeta era la pubilla de tot el terme del Castell de Taradell i als 14 anys es va casar amb Pere Vilademany. Filla del senyor Berenguer de Taradell i de Tiburgis del Castell de Taradell, propietaris dels temes de Taradell, Viladrau, Santa Eugènia de Berga i Vilalleons.

El nom als gegants de Taradell no es va donar fins el 18 de setembre de 1977.

Els primers gegants

Els gegants de Taradell

Els gegants de Taradell, inicialment, eren de ferro i pesaven més de 70 quilograms cada un. A més, tenien una alçada de 3,10 metres. Després de la seva restauració, es va reduir el pes, passant a ser de 58 quilograms en Guillem de Mont-rodon i de 49 la Tiburgeta. Això sí, també es va augmentar la seva alçada. El primer fa 3,5 metres i el segon 3,45. També van passar a ser construïts de fusta, cartró i guix.

Normalment, només sortien a lluir durant la Festa Major. Però el 1992 es va revitalitzar la seva activitat, gràcies a l’actual Colla Jove de Geganters i Grallers de Taradell.

Més tard, el 29 de setembre de 1996 es va fer el seu casament amb en Pànfil i l’Elisenda de Sant Julià de Vilatorta com a padrins. Els va casar el gegant de Mataró, Mossén Biscooter. La seva unió simbolitza la unió de la part baixa i la part alta de Taradell.

L’any 2000 van tornar a ser renovats pels actuals que pesen 45 quilograms. Quan surten van acompanyats per tres capgrossos que mesuren 1,5 metres i pesen uns 10 quilograms. L’últim va ser el gegantó ‘Xetxu’ que va estrenar-se el 1998 i va 2,5 metres d’alçada amb un pes de 20 quilograms.

L’última remodelació va fer-se el 2013 quan es van renovar els caps, mentre que el 2014 es va renovar el seu vestuari.

Actualment, es fa una trobada de gegants a finals del mes de setembre que va iniciar-se el 1993.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments