Inici Actualitat Antoni Gimeno presenta el llibre ‘Els Goigs de Taradell’

Antoni Gimeno presenta el llibre ‘Els Goigs de Taradell’

0
COMPARTIR

llibre-goigs-taradell-20172

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font va acollir aquest dijous al vespre la presentació del llibre ‘Els Goigs de Taradell‘, que ha publicat Antoni Gimeno. El llibre recull tots els goigs que s’han cantat dins el terme municipal de Taradell. També n’hi ha d’altres que estan relacionats, pel fet que alguns taradellencs anaven a aplecs com Puiglagulla, Sant Segimono o Sant Marc o eren cantats a Taradell.

llibre-goigs-taradell-20174La majoria d’ells són dedicats a Sant Sebastià (un total de 10), Sant Genís (6), Sant Quirze i Santa Julita (5), Santa Llúcia (4), Sant JOan Baptista del mas Colomer (4) o la Mare de Déu de Montrodon (4). En total n’hi ha 38, que es complementen amb informació del sant o del lloc on es cantaven, juntament amb fotografies de l’Arxiu Fotogràfic de Taradell i codis QR, que permeten poder escoltar els goigs interpretats per la Coral l’Arpa de Taradell.

llibre-goigs-taradell-2017L’acte també va comptar amb el manlleuenc, Joan Arimany, especialista en goigs, que va explicar que eren composicions poètiques per ser cantades i que “ja se’n troben al segle XV a l’època medieval”. “En molts casos havien estat les úniques publicacions impresses en català”, va destacar Arimany. Mentrestant, Antoni Gimeno va explicar on va trobar els diversos goigs i que “moltes ermites enganxaven els goigs en una fusta i la deixaven als bancs perquè la gent els cantessin”.

La presentació es complementa amb una exposició sobre els goigs a Taradell on es poden veure reproduccions i material que s’utilitzava per fer-los.

llibre-goigs-taradell-20173

llibre-goigs-taradell-20175

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments