Inici Actualitat Fa 40 anys que es van col·locar les plaques en català dels...

Fa 40 anys que es van col·locar les plaques en català dels noms de carrers i places de Taradell

0
COMPARTIR

Durant el mes d’abril de 1977 Taradell va canviar alguns noms de carrers i places del municipi, però sobretot va catalanitzar-ne els noms i en va col·locar les plaques en català. La sessió del ple del 8 d’abril d’aquell any va aprovar alguns canvis de nom, sobretot, d’aquells que en el planejament urbanístic no tenien noms diferenciats i només lletres o números. En total es va donar el nom en català a 71 places, carrers o vies. Els que tenien nom se’ls va donar la placa en català i a alguns que no en tenien se’ls va donar nom.

Així, es va batejar el carrer número 1 (segons el Pla de 1956) amb el nom de carrer del Pirineu o el carrer Noroeste amb el nom de carrer de l’Era del Tint. També altres carrers com carrer Sant Jordi (dit carrer F), carrer Joan XXIII (carrer B), carrer Centenari dels Ocellaires (carrer núm. 10), carrer de la Barceloneta (carrer H), carrer Jaume Balmes (carrer núm. 13), Via del Canigó (carrer núm. 15) o carrer de Pep Ventura (carrer núm. 16).

També es va batejar el carrer Catalunya que, llavors popularment era conegut com la carretera de les Torres.

Canvi a les referències franquistes

En aquell 1977 també es van canviar un parell de noms amb referències a la dictadura, guerra civil o a personalitats del franquisme. Al 1977, però, només tenim constància de dos exemples:

– Avinguda José Antonio=Carretera de Balenyà

– Carrer del 16 de febrer=Carrer del Campanar

Els darrers canvis de nom a partir d’una consulta el 1979

Es va haver d’esperar al 1979 per fer el canvi de la resta de noms franquistes que hi havia en places i carrers del poble. I es va fer a través d’una consulta popular, celebrada poc després de les primeres eleccions de la nova democràcia. Cal dir, però, que la participació en aquesta consulta va ser, més aviat, baixa.

La Plaça del 2 de febrer va passar a dir-se La Plaça (nom que va obtenir 35 vots). Altres opcions eren Plaça del Consell (22 vots)

Carrer de Calvo Sotelo va passar a dir-se Carrer de la Vila (38 vots). Les altres opcions eren Francesc Macià (5 vots), Carrer de la Parairia (3 vots), Carrer de Baix (2 vots), Carrer de la Batllia (1 vot), Carrer de França (1 vot), Carrer de Seva (1 vot) i Carrer del Gremi de Paraires (0 vots).

La Plaça del Requetè de Montserrat va passar a dir-se Plaça de les Eres (54 vots). Les altres opcions eren Plaça del Pedró (2 vots) i Plaça de Catalunya (1 vot).

L’Avinguda del Generalíssim va passar a dir-se Passeig de Sant Genís (53 vots). Les altres opcions eren Passeig Lluís Companys (2 vots), Avinguda de Pau Claris (2 vots), Passeig del Mas Reig (1 vot), Passeig de Pompeu Fabra (1 vot) o Passeig del Dictador (1 vot que s’interpreta com a broma).

carretera-montrodon-2017El Carrer Sant Genís (s’havia de canviar per no repetir nom amb el Passeig) es va passar a dir Carretera de Mont-rodon (52 vots). Les altres opcions eren Carrer Doctor Escarda (2 vots), Carrer Sant Genís (2 vots), Carrer de Mont-rodon (2 vots) o Carretera de les Remences (2 vots).

El Passatge de José Antonio va passar a dir-de Passatge del Casino (42 vots). Les altres opcions eren Passatge del Cinema (12 vots), El Carreró (1 vot) o Passatge Gran (1 vot).

La carretera de Balenyà (45 vots) també va formar part de la consulta i va guanyar aquest nom que ja s’havia canviat feia 2 anys. Es van votar altres opcions com Rafael de Casanova (2 vots), Passeig de la Generalitat (2 vots), Pau Claris (1 vot), carrer de Balenyà (1 vot), Carretera de la Caseta d’en Ballades (1 vot) i posar de nom un personatge relacionat amb la vila (1 vot).

Malgrat això, encara es pot veure pel poble alguna placa en castellà, com aquesta de la Plaça del Gili.

plaça-gili2

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments