Inici Actualitat La Casa de la Vila o Ajuntament de Taradell

La Casa de la Vila o Ajuntament de Taradell

0
COMPARTIR

Edificis-antic-Hospital-i-antic-Ajuntament-TaradellL’Ajuntament de Taradell (ens referim a l’edifici) durant molts anys va ser conegut com a Casa de la Vila. I l’edifici o ubicació ja té més d’un segle de vida. I és que l’antiga Casa de la Vila va ser construïda el 1906, amb les dependències municipals a la primera planta. El projecte preveia dos edificis simètrics, però només se’n va fer un. En aquest edifici també hi havia hagut un hospital al segle XVIII.

La planta baixa i una sala del primer pis estaven destinades a Escola nacional per a nois (com ja vam explicar en aquest article). Al segon pis hi havia les aules de l’Escola nacional per a noies, fins que es van traslladar al carrer Ramon Pou cap al 1950.

Quan es va produir el trasllat, el segon pis es va deixar per a oficines i sales de reunions. Més tard, aquesta segona planta va ser destinada a biblioteca, la primera de la qual es té constància a Taradell. Estem parlant del 1965.

Nou edifici

A inicis de 1985, la revista Taradell ja demanava un nou edifici consistorial. Entre els arguments es posava el fet de ser un edifici vell (que necessitava urgentment obres d’arranjament en el seu conjunt) i petit. Segons sembla ja des de 1984 es buscava finançament per construir el nou edifici, amb implicació de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. L’avantprojecte contemplava mantenir ubicant-hi el nou ajuntament i també la Llar municipal del Pensionista. Tot i que al final aquest local per a la gent gran es va construir en un immoble a part.

Foto: Salvador Solagran
Foto: Salvador Solagran

El nou edifici es va inaugurar el 20 de gener 1987 amb planta baixa i dos pisos, en el mateix lloc, al xamfrà entre el carrer de la Vila i la Plaça de les Eres.  La inauguració va fer-la l’alcalde Joan Reig i es va fer una jornada de portes obertes.

Les obres van començar el 7 de gener de 1986 amb la demolició dels edificis. Durant el període de construcció, les oficines provisionals de l’Ajuntament de Taradell es van traslladar a la planta baixa del carrer de la Barceloneta, número 3, cantonada amb el carrer de la Vila.

Les obres van anar a càrrec de l’empresa de Joan Càlam de Sant Esteve de Palautordera amb un cost de 23 milions de pessetes (amb una subvenció de la Diputació de Barcelona de 8,8 milions i un préstec sense interessos de 4,7 milions). A la planta baixa s’hi va ubicar la sala del plenari i un despatx pels agents municipals, tal i com és actualment. A la primera planta les oficines amb els taulells de recepció i els despatxos.

La inauguració del nou Ajuntament també va suposar el trasllat de Ràdio Taradell, que va tenir l’estudi de l’emissora, a la segona planta. Anteriorment, estava ubicada a la Torre del Tint des de la seva fundació el 23 d’abril de 1983.

ajuntamentÚltima remodelació

L’última remodelació de l’Ajuntament va tenir lloc el 2008. La inauguració es va fer el 22 de novembre. En aquest cas, va consistir en una reforma interna de tot l’edifici, canviant la distribució dels espais i modernitzant la infraestructura. La inauguració va anar a càrrec de l’alcalde, Lluís Verdaguer.

En aquest cas, també es van recuperar els espais de Ràdio Taradell, que ja feia uns anys que estava ubicada al centre cultural Costa i Font. A la planta baixa es va millorar l’accés amb una porta de vidre d’obertura automàtica i un elevador per a persones amb mobilitat reduïda. També es va reformar la sala de plens amb aire condicionat i sistema de projecció.

inauguracio-ajuntament-2008A la primera planta, hi ha un ampli taulell d’atenció al públic, dos despatxos i una sala de reunions. A la segona planta hi ha la sala dels tècnics, el despatx d’alcaldia i sales de reunions. El projecte de reforma va anar a càrrec de l’arquitecta Mònica López.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments