Inici Actualitat La popular caminada Rupit-Taradell

La popular caminada Rupit-Taradell

0
COMPARTIR

rupit-taradell-20152

La caminada Rupit-Taradell és una de les activitats més destacades i famoses del nostre municipi. Coneguda a tot Catalunya, aquesta marxa no competitiva destaca pel seu recorregut i per la bona organització. Durant prop més de 43 quilòmetres que enllacen el poble de Rupit amb Taradell, els participants poden gaudir de paisatges increïbles. Destaquen les espectaculars vistes als Cingles de Tavertet, sobretot, si veus sortir el sol o si hi ha boira baixa.

rupit-taradell-20153Durant el traçat s’ha de superar un desnivell acumulat de 2.800 metres, arribant a una alçada màxima de 1.089 i una de mínima de 431 metres. Els participants passen pel Pantà de Sau, recorrent per damunt tota la presa, i enfilen cap al Salt de la Minyona (un altre dels punts més bells), un mirador de tot el Collsacabra. També s’arriba fins al castell de Sant Llorenç del Munt i es baixa fins a Sant Julià de Vilatorta, on s’acostuma a donar l’entrepà del dinar.

Els últims quilòmetres, els que es fan més llargs, passen pel Santuari de Puiglagulla i el Coll de Mansa per acabar baixant cap a Taradell.

Els inicis, el 1980

Any 1995 - Foto: Ramon Curtichs
Any 1995 – Foto: Ramon Curtichs

Pocs saben que la Rupit-Taradell ja té un bagatge important. La seva primera edició va tenir lloc el 1980. El 23 de novembre d’aquell any 41 persones van realitzar la caminada, però en sentit contrari. Ho van fer sortint de Taradell per arribar a Rupit. El motiu va ser seguir l’itinerari GR-2, que s’havia inaugurat el juny d’aquell any.

A partir de llavors, es va organitzar la caminada, sota la batuta del Centre Excursionista de Taradell (CET), en el sentit que es realitza actualment. En els tres primers anys tan sols unes desenes de participants la realitzaven i alguns es quedaven a dinar pel camí. Sempre es feia al mes de novembre, tot i que la segona edició va tenir lloc el 4 d’octubre. Actualment, té lloc la tercera setmana de novembre. Cal destacar, per exemple, que a la segona edició realitzar la caminada tan sols costava 100 pessetes.

Creixement a partir de mitjans dels 90

Any 1993 - Foto: Ramon Curtichs
Any 1993 – Foto: Ramon Curtichs

La popularització de la caminada Rupit-Taradell podríem dir que es va produir a partir dels anys 90 del segle XX. Especialment, a la segona meitat de la dècada. Durant les primeres 10 edicions, mai es va arribar al mig miler de participants. E canvi, va ser encetar la dècada dels 90 quan la xifra més habitual era entre 500 i 700 participants.

El 1997 va ser el punt d’inflexió i ja es va superar els 700 participants, pujant fins a 900 el 1999. L’única excepció durant aquests anys va ser el 1996. En aquella 17a edició edició durant els dies previs a la caminada havia plogut molt i això va fer la gent descartés realitzar-la i el 17 de novembre només van haver-hi 180 inscrits, dels quals 160 van arribar al final.

Una caminada de més d’un miler de participants

Any 2009 - Foto: Ramon Curtichs
Any 2009 – Foto: Ramon Curtichs

La xifra més normal era entre 700 i 900 participants, tot i que des de la 30a edició la participació s’ha disparat, superant el miler d’inscrits. L’edició rècord de la Rupit-Taradell ha estat, fins ara, la 31a edició (2010) quan es van registrar 1.160 participants inscrits, dels quals 1.100 van arribar al local del Centre Excursionista Taradell.

I és que sempre hi ha hagut un major nombre d’inscrits que de participants que han completat la caminada, a excepció d’un any. L’any 2001 en la 22a edició es va donar la curiositat que els 642 participants que van prendre la sortida a Rupit van arribar tots al final a Taradell, sense cap baixa ni abandonament. No s’ha donat en cap més edició.

Multitud d’autocars

rupit-taradell2013Un dels fets que demostra la massiva participació de gent que té la Rupit-Taradell és el nombre d’autocars que el dia de la caminada fan viatges de Taradell a Rupit des de quarts de cinc del matí. I això que molts participants hi arriben amb cotxe particular. De normal entre 10 i 12 autocars fan els viatges, alguns d’ells repetint recorregut. L’any 2009 es registra el major nombre d’autocars utilitzats amb un total de 16. També cal destacar que l’habitual és comptar amb uns sis o set avituallaments.

rupit-taradell-20133Com a curiositat, també cal mencionar que en la 25a edició, el 2004, es va arribar al nou local social del CET, inaugurat aquell any, i que es va fer un reconeixement a Josep Palatzi que era l’única persona que havia completat les 25 caminades des del seu inici. També cal destacar que des del 2013, una edició de les més dures per l’aiguat que va caure en les primeres hores, es va estrenar un sistema lector de codis QR per controlar els temps dels participants. Des de llavors, es va realitzant cada any.

Pere Casadevall, té el rècord de participacions

rupit-taradell-20154Això no obstant, després de 36 edicions la persona que ha completat més caminades Rupit-Taradell és un taradellenc. Pere Casadevall n’ha realitzat i acabat un total de 35 de 36 caminades.

La caminada Rupit-Taradell és possible gràcies a la col·laboració desinteressada d’un centenar de persones que, any rere any, s’ocupen de totes les tasques necessàries: gestió d’inscripcions, logística prèvia per tenir-ho tot a punt, controls durant la caminada, avituallaments amb la preparació de tots els aliments, begudes i productes que s’ofereixen als participants, etc. A més, al llarg de tots els anys els participants sempre han rebut un record o obsequi per la seva participació. S’han regalat motxilles, tovalloles, bastons, càntirs, barretines, porrons, paraigües i un llarg etcètera.

A continuació, teniu una relació dels participants que ha tingut la caminada Rupit-Taradell al llarg de totes les edicions:

participacio-rupi-taradell

rupit-taradell-2007
Any 2007 – Foto: Ramon Curtichs
Any 2001 - Foto: Ramon Curtichs
Any 2001 – Foto: Ramon Curtichs
Any 1993 - Foto: Ramon Curtichs
Any 1993 – Foto: Ramon Curtichs
Any 1993 - Foto: Ramon Curtichs
Any 1993 – Foto: Ramon Curtichs
Any 1990 - Foto: Ramon Curtichs
Any 1990 – Foto: Ramon Curtichs
rupit-taradell-20132
Any 2013
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments