Inici Opinió Què ens fa més feliços

Què ens fa més feliços

0
COMPARTIR

opinio-merce cabanas-granDiuen les estadístiques, n’hi ha per a tot, que l’estat amb la gent més feliç és Dinamarca. De Catalunya encara no en tenim dades, però Espanya se situa al número 37. I vés qui ho diria, Mèxic ens guanya amb el lloc 21. L’enquesta té en compte paràmetres com l’esperança de vida, el suport social, la llibertat en la presa de decisions, la generositat i la corrupció. Encara que pel que publiquen els mitjans no ho semblaria pas, Mèxic en això també ens va al davant, ja que és l’estat de l’OCDE, els més desenvolupats, més corrupte.

Dinamarca, Suïssa, Islàndia, Noruega, Finlàndia… geogràficament freds, i socialment rics, guanyen en felicitat. En un altre índex qui va primer és Butan, el regne més inabastable –per les taxes que cobren als visitants– de l’Himalàia. El que es valora en aquestes enquestes són sobretot, les condicions socials i les activitats quotidianes, del dia a dia, a banda de la personalitat de cadascú, com som, si estem satisfets amb la vida que portem i si experimentem més emocions positives que negatives.

Si hagués de fer l’estudi ara mateix, diria que el que fa més feliços als taradellencs és la socialització –hi ha molta vida comunitària– i el contacte amb la natura. I aquí hi ha una activitat clau, que mou mutanyes: anar a caçar bolets!

Aquests dies, quan finalment han aparegut els desitjats rovellons, els vorals dels boscos s’han omplert de cotxes i cap a caçar-los, si pot ser amb una bona companyia que no estorbi i que faci la troballa encara més interessant. Després, és probable que els preuats bolets es comparteixin, demostrant que la generositat no està renyida amb l’afany de collir-los. Fa gràcia que els catalans per una vegada que cacem ho fem sense arma!

Així sí que matem dos ocells d’un tret: fem salut, perquè caminem i ens hem de moure entremig de les bardisses i les arjalagues i ho fem en un entorn d’allò més natural, sense aires contaminants. És curiós que hi hagi societats micòfiles, afeccionades als bolets, i d’altres que no, que els han ignorat fins que els han descobert pel negoci comercial que representen. Vés per on aquí a Mèxic també els agraden i al cèntric mercat de San Juan fins fa poc hi podia trobar rovellons o rossinyols grocs com els dels boscos taradellencs. Però la temporada aquí ja s’ha acabat, tot i que si faig cas a les notícies n’hi ha molts que han quedat una mica tocats del bolet.

Molt bona boletada i que hi hagi prou boleteres per a tots!

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments